Dorogi Nehézatlétikai Klub : Négyszeresére emelkedett a birkózók olimpiai kvótája
Négyszeresére emelkedett a birkózók olimpiai kvótája

 

2016.04.15-17.Európai Olimpiai kvalifikációs birkózó verseny, SRB /Zrenjanin

A szerbiai Zrenjaninban (Nagybecskereken) megrendezésre került egyetlen európai olimpiai kvalifikációs verseny előtt a magyar birkózás olimpiai indulást jelentő kvóta tekintetében mondhatni igen „begyárul” állt. Mert a Világbajnokság első öt helyezetje kapta az eddigi indulási jogot, ez pedig egyedűl Lőrinc Viktornak sikerült (kf. 85 kg).  De a szakvezetés derülátón várta és várja a kvalifikációs tornákat és az előző olimpi 7 fős indulói létszámát szeretnék beállítani vagy azt túl szárnyalni. Ennek meg is van a reális alapja, hisz a csapatban több világnagyság is van. Olimpiát megelőző egyik legfontosabb viadal első, azaz pénteki versenynapján már is szőnyegre lépett többek között az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok, vb-bronzérmes Lőrincz Tamás is, de természetesen a hölgyeknél és a szabadfogásúaknál is érdekeltek voltunk.

Magyar versenyzők mintha hazai pályán birkóztak volna, olyan volt a hangulat a rengeteg magyar szurkolónak köszönhetően, akik ezt a hosszú hétvégét a birkózásnak szentelték.

Ha valakiben akkor Lőrinc Tamásban,  azaz becenevén „Szöcsiben” mindenki nagyon bízott, hogy  előbb vagy utóbb kvótát szerez. Nem is okozott csalódást, bár a hihetetlen tét a bizonyítási vágy látszott a birkózásán, kicsit kapkodott, hamar hozni akarta mindenki ellen a győzelmet. Ami végül sikerült is neki és a döntőben amikor a kvóta már zsebben volt, már egy sokkal nyugodtabb s Szöcsit láttunk a szőnyegen.Tehát a kötöttfogású 66 kilogrammos Lőrincz Tamás a finn Lipastit 9-0-ra, a francia Margaryant 4-0-ra, majd az elődöntőben a horvát Etlingert 6-2-re legyőzve olimpiai kvótát szerzett a nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs versenyen!A ceglédiek kiválóságnak a fináléban a grúz Smagi Bolkvadze elleni 4-1-s győzelmével már csak az i-re tette fel a pontot, így aranyérmet is megszerezte Nagybecskereken!

A kötöttfogásúak között az 59 kilogrammos Knipli Csongor is szőnyegre lépett ezen a napon, ám hiába vezetett a kétszeres Eb-bronzérmes török Ücüncüvel szemben, végül 6-1-es pontozásos vereséget szenvedett és sajnos ki is esett a versenyből.

A pénteki nap a magyar hölgyeket a női 53 kilogrammos Dénes Mercédesz képviselte, akit  10-0-nál két vállra fektette az Európa-bajnok ukrán Blahinja.

Szabadfogásban a magyarok ezen a napon nagyon deffenziv, gyenge teljesítményt nyújtottak. Lukács Norbertet az örmény világ- és Európa-bajnok Szafarjan 10-0-ra, Molnár Józsefet a román Eb-bronzérmes Dukov 7-3-ra múlta felül.

Másnap azaz szombaton 5 magyar vágott neki, hogy olimpiai kvótát szerezzen, és az előző napi halovány szabadfogású teljesítményre rá cáfolva Veréb István sziporkázott, energikus volt és az öt birkózónk közül a szabadfogású 86 kilogrammos Veréb István megszerezte Magyarország harmadik olimpiai kvótáját. Miután a nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs versenyen szlovák, olasz és lengyel versenyzőket legyőzve jutott a súlycsoport döntőjébe. Az aranyéremért a fehérorosz versenyzővel kellett volna összecsapnia, ám Mahamadov visszalépett a mérkőzéstől, így becenevén „ Jimmy” nyakába akaszthatták az aranyérmet.

A nap további négy magyarja közül Sastin Marianna egy mérkőzésre volt az olimpiai részvétel kiharcolásától, de az Európa-bajnok fehérorosz  Mamasuk 4-1-re legyőzte őt a 63 kilogrammosok elődöntőjében. Míg az 58 kilogrammos negyeddöntőben Barka Emese a világbajnok ukránnal mérkőzött, mérkőzés a magyarok szája íze szerint csordogált, Emese végig dominált és vezetett, így volt ez a második menetben is, amikor a vége előtt nem sokkal szabadfogásban szokatlan módon a magyar lány alárakta a páros hónaljat és tolta ukrán ellenfelét, akinek több se kellett egy kétkaros szaltóval megsuhintotta a mi Emesénket és be is tusolta.

A délutáni programban Marianna megnyerte, míg Emese elveszítette a bronzmérkőzését.

Az utolsó versenynapon szintén nem szerzett kvótát  Nagybecskereken a szabadfogású 74 kilogrammos Gulyás Zsombor, aki rendkívül bátortalanul birkózott és ennek így csak az lehetett a vége, hogy technikai tussal alul maradt a német elleni nyolcad döntőjében és ki is esett a versenyből.Hasonlóan formán kívül birkózott  a szabadfogású Szmik Attila, akitől a decemberi csapat-bajnokságon és az iráni Világ-kupán mutatott jó teljesítményt vártuk, sajnos hiába. Mert kikapott és kiesett.Nagyon közel állt a kvótához a szabadfogású 125 kilogrammos Ligeti Dániel, látványos kreatív birkózását öröm volt nézni, de  az elődöntőben sajnos kikapott az ukrán világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Zasejevtől, így kénytelen volt beérni a bronzéremmel.

A hölgyek versenyében Wilson Vanessa és Németh Zsanett egyaránt győzelem nélkül zárták a tornát.

A kötöttfogású 75 kilogrammos Szabó Lászlótól titkon szintén vártuk a kvótát, hisz ő is azt nyilatkozta, hogy simán elképzelhetőnek tartja, hogy megszerzi, reményeinket még az is fokozta, hogy viszonylag a sorsolása sem volt rosz. Győzelemmel kezdett, a folytatásban azonban tussal kapott ki a szerb Nemestől, majd a vigaszágon pontozásos vereséget szenvedett a horvát Sztarcsevicstől és ezzel sajnos szerte foszlottak Laci riói álmai.A 130 kilogrammos Lám Bálint egy győztes csata után kikapott a kétszers világbajnok, olimpiai ezüstérmes észt Nabitól, vigaszágra került, de a mongóliai világkvalifikációra való tekintettel nem állt ki a szerb Pavlovics elleni mérkőzésre.

Úgymond a meglepetés vasárnapra maradt a nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs versenyen, az  utolsó nap a kötöttfogású 98 kilogrammos Varga Ádám olimpiai kvótát érő ezüstérmet szerzett, miután cseh, görög és német ellenfeleit legyőzve döntőbe jutott. Az aranyéremért végül a súlycsoport másik kvótás birkózója, az észt Arusaar 3-1-re múlta felül Ádámot, de annak a mérkőzésnek már olimpiai indulást jelentő hely tekintetében már nem volt tétje.Az UTE kiválósága fiatalos lendülettel, de taktikusan birkózta végig a napot és megérdemelten hozta az előzetesen „nem várt” kvótát.

A három versenyből álló kvótaszerzési verseny első állomásán jól teljesített a magyar csapat, és az egy kvótánkat megtoldották még hárommal. Így már négy birkózónk már biztos ott lesz a riói olimpián.

Teljes eredménylista, katt ide>>>

Videók, katt ide>>>