Dorogi Nehézatlétikai Klub : Kitüntették a dorogi birkózást a Magyar Sport Házában
Kitüntették a dorogi birkózást a Magyar Sport Házában

2015.05.09. Magyar Birkózó Szövetség közgyűlése

Kattints a képre a nagyításhoz
 

Május 8-án megtartotta rendes közgyűlését a Magyar Birkózó Szövetség. A helyszín a Magyar Sportok Háza volt. Ami pedig a napirendet illeti: súlyponti kérdésként kezelték a küldöttek – egyebek mellett – az idei költségvetést, továbbá a tavalyi év szakmai beszámolóját, és még inkább a 2015-16-ra tervezett szakmai programot, de szóba kerültek még egyéb, jogi vonzattal bíró témák is. Sor került a tavalyi év csapateredményeinek jutalmazására is, ahol az összetett csapatrangsor első három helyezettje lett kitüntetve. „Természetesen”, mint minden évben, idén is érdekelt volt a Dorog eme díjátadón.

A közgyűlés elején Németh Szilárd, az MBSZ elnöke üdvözölte a közgyűlés résztvevőit, és hangsúlyozta, hogy a magyar birkózócsalád életében új fejezet kezdődött.  Az elnök fontosnak tartja az átláthatóságot, vagyis azt, hogy az elnökség minden döntése kerüljön nyilvánosságra a szövetség honlapján.  Határozott lépéseket tett az elnökség a közhasznúság kérdésében, és tisztázni fogja a Körcsarnokkal kapcsolatos ügyeket is. Németh Szilárd elmondta, hogy a doppingolás kapcsán a szövetség zéró toleranciát hirdetett. Utalt a közelmúlt sikeres versenyeire (Magyar Nagydíj, 5+1 sztár női gála, országos bajnokságok, U23-as Európa-bajnokság stb.) is, amelyek jó irányt jeleznek. Hozzátette még, hogy a szövetség szintén nagyon fontosnak tartja a birkózás gazdag hagyományainak ápolását. A közgyűlésre a birkózó olimpikonok, kiemelkedő eredményeket elért versenyzők is meghívást kaptak, és hozzászólási joggal vehettek részt.

A 2014-es év legeredményesebb klubjait is elismerték, és eredményt hirdettek.  Ebben a versenyben a dinamikusan fejlődő ESMTK végzett az élen, a legnagyobb utánpótlás bázissal rendelkező Dorogi NC lett a második, és alig lemaradva tőlük a Lőrincz-testvérek nevével fémjelzett Ceglédi VSE a harmadik.
Gáspár Tamás igazgató ismertette a 2014-es gazdálkodásról szóló jelentést, amely beszámolót a felügyelő bizottság is átvizsgálta. A végkövetkeztetés az, hogy a beszámoló valós képet nyújt a vagyoni helyzetről. Mindenesetre az MBSZ ebben a tekintetben kiegyensúlyozott helyzetben van, tartalékot is tudott képezni. A közgyűlés egyhangú szavazással a jelentést elfogadta, ezután pedig új könyvvizsgálót választott.
Az idei és a jövő esztendő szakmai programjáról Komáromi Tibor szakmai alelnök beszélt, és hangsúlyozta, hogy a Las Vegas-i, olimpiai kvalifikációs világbajnokság a 2015-ös év fő versenye, de fontos állomás az Európa-játékok is, amelyre már júniusban sor kerül. Jövőre Szerbiában rendezik az európai olimpiai kvalifikációs versenyt, majd a két világkvalifikációs viadal következik Mongóliában, illetve Törökországban. Komáromi Tibor hozzátette, hogy a riói olimpián a kötöttfogásban 3-5, szabadfogásban 2-3, míg a nőknél 1 versenyző olimpiai részvétele a cél. A szakmai előterjesztést a küldöttek elfogadták.
A költségvetés 2015-ös tervezetét Farkas Tibor főtitkár ismertette. Mind a tervezett bevételek, mind pedig a kiadások egymilliárdos nagyságrendet jelentenek a Magyar Birkózó Szövetségben, a költségvetési egyensúlyt is figyelembe véve. Ebből a felnőtt válogatottak versenyeire „kiszolgálására”, a felkészülésre, edzőtáborozásra mintegy 210 milliót szán a szövetség, az utánpótlás 130 milliót kap majd.

Kattints a képre a nagyításhoz
 

A közgyűlés alapszabály-módosításokat is elfogadott. Számos változtatás, kiegészítés, hiánypótlás a polgári törvénykönyv rendelkezéseinek megfelelően történik, döntő szempont, hogy a szövetség végeredményben megfeleljen a közhasznúság feltételeinek. A változtatások közé tartozik, és az alapszabály módosul olyan értelemben is, hogy a szövetségi elnök nem lehet idősebb 70 évnél, illetve legfeljebb két ciklust tölthet el az elnöki pozícióban.

Bacsa Péter ügyvezető alelnök elmondta, hogy a központi sportágfejlesztési támogatásban csak olyan klubok, szakosztályok részesedhetnek, ahol valós munka folyik, ezért az ellenőrzés is fontos szerepet kap. Beszélt még a központi létesítmény-fejlesztésről is, amelyből a birkózás 200-250 millió forintra számíthat. Évi egy-két nagyberuházást vállalna a szövetség, 2-3 könnyűszerkezetű birkózóterem létrehozását tervezi, és még több, kisebb léptékű beruházás is szerepel az elképzelések között. Az észszerűség a terv vezérelve.  A szövetség továbbá hosszútávú fejlesztési koncepciót készít, igazságos pontrendszert alakít ki a klubok számára.
A Körcsarnok a jelenlegi állapotában alkalmatlan a használatra, mert az építmény azbesztet tartalmaz, ezért károsíthatja az egészséget. Az NSK forráshiányra hivatkozva jelezte, hogy az idén az azbesztmentesítést nem tudja vállalni. Erről Farkas Tibor tájékoztatta a közgyűlést, és elmondta, hogy az Intéző Bizottság azt a megoldást tartja elfogadhatónak, mely szerint a Körcsarnokot egyelőre ne használják a birkózók a felkészülés során, más csarnokokat vegyenek igénybe az edzésekre. Mindenképpen szükség van a kérdés megoldására.


Közgyűlési anyagok, klikk ide>>> http://birkozoszov.hu/index.php?menu=114

forrás: http://birkozoszov.hu/