Dorogi Nehézatlétikai Klub : A dorogi birkózók az Ifjúsági Világbajnokságról is érmekkel tértek haza
A dorogi birkózók az Ifjúsági Világbajnokságról is érmekkel tértek haza

Augusztus utolsó vasárnapján fejeződött be a szerbiai Zrenjaninban rendezett Kadet Birkózó Világbajnokság. Az ifjúsági (16-17 évesek) kötöttfogású birkózó válogatott az egész nyarat edzőtáborban töltötte, élükön 3 dorogi birkózóval: Torba Erikkel (58kg), Lévai Zoltánnal (63kg) és Papp Bertalannal (76kg). A rengeteg munkának meg is lett az eredménye, mert a fiatalok egy 12. hellyel, egy bronzéremmel és egy ezüstéremmel térhettek haza.

Az első napon Lévai Zoltán 63 kg-os súlycsoportjában kezdett, ahol 25 fő mérlegelt. Zoli a szakemberek szerint egyike volt azoknak, akik a végső elszámolásban az élen végezhetnek, mivel az idei Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett és a felkészítő versenyeken is kiemelkedően szerepelt. A szépséghiba ebben az, hogy az orosz és azerbajdzsáni versenyzőre szintén elmondható volt, hogy esélyes. A sors fintora, hogy ők hárman mindjárt az első három fordulóban összekerültek. A dorogiak reménysége az első körben magabiztosan győzte Kazahsztán válogatott birkózóját, második fordulóban jöhetett a rangadó orosz-magyar összecsapás. A meccs végig kiegyenlített és izgalmas volt, Zoli szinte a végéig vezetett amikor történt egy olyan akció amit a magyarok és az oroszok is magukénak éreztek, végül a bírók úgy döntöttek, hogy az orosz versenyző mehet tovább 4:3-as pontozással. Az orosz végül a többieket fölényesen legyőzve világbajnok lett. A 3. fordulóban a regnáló Európa-bajnok azeri versenyzővel birkózott Lévai Zoltán, de sajnos itt több bírói hiba hátráltatta a magyar fiút és az azerit hozták ki győztesnek, így Zoli a 12. helyen végzett.

Az első napon birkózott Torba Erik (58 kg) is, aki szintén harmadik volt az idei Európa-bajnokságon és igen kiváló formában vágott neki a világbajnokságnak. Az ő súlycsoportjában 23-an indultak. Első mérkőzésén az észtek EB 5. helyezett birkózóját 2:0-ás pontozással győzte le ellentmondást nem tűrően.

A második fordulóban már a legjobb négy közé kerülés volt a tét, ahol Eriket az irániak klasszisa várta. A mérkőzés pontokban gazdag, fordulatos, hatalmas iramot diktáló meccs volt, ahol a dorogiak kiválósága villogtatta technikai tudását, felkészültségét, és iszonyú fáradtságos mérkőzésen megverte az iránit.

Döntőbe jutásért egy jól ismert ellenfél következett, az ukránok válogatottja, akivel gyerekkoruk óta versenyeken, edzőtáborokban sokszor megmérkőztek és Torba Erik többször legyőzte már őt. A nehézséget egyedül az okozta, hogy az előző iráni elleni embert próbáló csata fáradalmai még érezhető volt a dorogi birkózón, mert kb. 15 perce jött le a szőnyegről.

Ennek ellenére biztatóan birkózott Erik, de egy gyors ukrán akció megpecsételte a sorsát, egy karberántásos derékra támadásnál beszorult a keze és addig pörgetett az ukrán, míg meg nem nyerte a mérkőzést.

Torba Eriknek a kis döntő jutott, bronzéremért birkózott az esti programban, ott a sportág jelenlegi legkiemelkedőbbje, az azerbajdzsáni válogatott várt rá.

A magyar válogatott sportoló addigra megpihenve, regenerálódva várta az összecsapást és valami hihetetlen akaratossággal, elszántsággal szinte lemosta ellenfelét, és 8:0-s pontozással megszerezte a magyar küldöttség első érmét.

Második napon kellett birkóznia Papp Bertalannak (76 kg), az ő súlycsoportja volt a legnépesebb 28 versenyzővel. Sorsolása nem tűnt túl bíztatónak, mert például az első mérkőzést a már a magyarok által jól ismert litvánnal kellett kezdeni, akit ez idáig még nem sikerült legyőzni. De Berci volt az a magyar csapatból, aki önmagához mérten is a legnagyobbat fejlődött a nyáron, így joggal várhatta el önmagától a jó szereplést. Ennek megfelelően a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózója ellentmondást nem tűrően kezdte a világbajnokságot, szédületes birkózással 8:0 arányban nyerte meg az első mérkőzését.

A nyolc közé kerülésért a VB egyik esélyesével, a török versenyzővel birkózott. A magyar fiú ezzel mit sem törődött és okos taktikával, a magyar virtushoz méltó iramban küzdött és el is érte, hogy az első menetben már kétszer intették a törököt és a magyar 1:0-val vezetett az első menet végén. A fél perces pihenőt követően a törökök birkózója rákapcsolt, de Papp ennek is ismerte az ellenszerét, eldobta válldobással, kivezette a szőnyegről ellenfelét és ennek a jutalma az lett, hogy az ő kezét lendítette magasba a bíró.

A harmadik mérkőzést azzal a kazah birkózóval kellett mérkőznie Bercinek, aki addig dél-afrikai és iráni versenyzőt győzött le. A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy a magyarok azt megálmodták, Papp Bertalan irányított, a vezetést is megszerezte, de egy ki-ki szituációból jobban került ki az ellenfél és a magyar majdnem a hátára került. Berci oroszlánként küzdve nem hagyta, hogy idő előtt vége legyen a mérőzésnek és kijött a tusveszélyes helyzetből.  4:2-es kazah vezetéssel fordultak a második félidőre a versenyzők, itt már teljesen a magyar fiú elképzelései szerint alakult a mérkőzés, köszönhetően a legendásan jó magyar állóképességnek és munkabírásnak, így a menetet 3:0, a mérkőzést pedig 5:4 arányban meg is nyerte.

Következhetett az elődöntő az egyiptomi ellen. Az egész nap csúcsformában birkózó Papp Bertalan itt is ellenállhatatlan volt, a kétes szituációkból győztesen jött ki, az elképzelését pedig végigvitte, ennek köszönhetően 6:3-as pontozással jutott a világ-bajnoki döntőbe.

A döntőben egy azerbajdzsáni várta a magyar fiút. Sajnos a hosszan tartó, kiélezett 5 mérkőzés kivette az energiáit a dorogiak klasszisából, és a döntőben fejet kellett hajtania az ellenfél tudása előtt. Így a magyar különítmény Papp Bertalan világbajnoki ezüstérmét ünnepelhette.

Az ifjúsági Európa-, és világbajnokságokról a kötöttfogású birkózók 4 érmet tudtak nyerni a 20 súlycsoport adta lehetőségből, s ezt a négyet a dorogi versenyzők hozták Torba Erik /58kg/ (EB, VB bronz-bronz érem), Lévai Zoltán /63kg/ (EB bronzérem), Papp Bertalan /76kg/ (VB ezüstérem). A hihetetlen eredményt nem csak klubok, hanem több tízmilliós országok sem tudták felülmúlni. Például Németország, Litvánia és Bulgária 2-2 érmet szereztek, Lengyelország és Románia 1-1 érmet szerzett, de a skandináv országok összesen sem tudtak ilyen eredményt produkálni, és a VB-n az USA is csak két érmet tudott megszerezni. Ebből a rögtönzött kis statisztikából is látszik, hogy mennyire eloszlik a világ országai között az eredmény, és hogy milyen nehéz érmet, érmeket nyerni.

Ezt jól látja Dorog város vezetése és dr. Tittman János polgármester úr is, mert a csapat hazaérkezését követően a dorogi bányásznapok ünnepségsorozatának programjába beillesztve megjutalmazta az ifjú sportolókat, akik a jól megérdemelt pihenés után az iskolakezdés nehézségeivel birkóznak már.

Az eredményesség természetesen több tényezőből áll össze, ennek alappillére az a példamutató együttműködés, mely a Dorogi Nehézatlétikai Club és a környező települések (Tokod, Tát, Esztergom, Nagysáp) vezetőivel, iskoláival már évek óta tart.

Képek, katt ide>>>