Dorogi Nehézatlétikai Klub : 2013.06.30. A dorogi birkózók remekeltek az Európa-bajnokságon
2013.06.30. A dorogi birkózók remekeltek az Európa-bajnokságon

Lévai Zoltán tanítványai lelkesen és magabiztosan indultak neki a világversenynek, és egyben az ismeretlennek, mivel az első olyan megmérettetésük volt, ahol már az új szabályok szerint kellett birkózniuk.

Az első napon Torba Erik az 58 kg-os súlycsoportban, ahol 24 versenyző mérlegelt remek birkózással szerb ellenfelét győzte le 7:0-s arányban.

A négy közé jutásért egy masszív, erős finn birkózó volt az ellenfél, akit 3:1 arányban múlt felül Erik.

A döntőbe jutásért a dorogiak 58 kg-os birkózója egy grúz versenyzővel nézett szembe, de sajnos egy akciót rosszul kivitelezett, amit a grúz könyörtelenül kihasznált és tussal, azaz két vállas győzelemmel nyert az ellenfél.

Következett a bronz mérkőzés, ahol észt versenyző volt az ellenfél. Ezen a meccsen Torba Erik nagyon koncentráltan, minden hibát kizárva 6:1-es pontozással győzött és Európa-bajnoki bronzérmet nyert.

A második napon Lévai Zoltán 63 kg-os súlycsoportjában 23 fő mérlegelt. Zoli az első mérkőzésén norvég versenyzővel nézett szembe, ahol magabiztosan 8:0-s győzelmet aratott.

 A négy közé kerülésért a későbbi győztes azerbajdzsáni győztestől Zoli kikapott, de lehetősége volt még a vigaszágon tovább menetelni, hogy a bronzéremért birkózhasson.

A vigaszági mérkőzésén egy izraeli orosz versenyző jutott, ami nem könnyű falat volt, de fegyelmezett birkózással 3:0-ra hozta a mérkőzést a magyar fiú.

A harmadik helyért szerb versenyzővel lépett szőnyegre. A mérkőzésen Zoli hatalmas iramot diktált és ennek meg is lett az eredménye. Már az első két percben menekülésért meg is intették az ellenfelet. Még a két perc letelte előtt begyűjtötte a szerb a harmadik intést is, majd a félperces szünet után egy fokozattal még magasabbra kapcsolt a dorogi birkózó és ezzel a negyedik intésével leléptették a szerbet. Így megszületett az újabb magyar - egyben Európa-bajnoki -  bronzérem.

Szintén a második napon birkózott a Dorogi Nehézatlétikai Club harmadik válogatott birkózója. Papp Bertalan a 76 kg-os súlycsoportjában 21-en mértek a versenyre. Berci első mérkőzésén olasz birkózót kapott ellenfeléül, akit elsöprő elánnal múlt felül, és két vállra fektetve, tussal győzött le.

A második mérkőzésén súlycsoportja egyik legjobbjával, orosz ellenfelével került szembe, aki sajnos jobbnak bizonyult Papp Bertalannál.

Sajnos az orosz versenyző vereséget szenvedett az azerbajdzsáni birkózótól a döntőbe jutásért, így Bertalan nem folytathatta a küzdelmet, de pontszerző 10. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

A dorogi kisváros birkózósportja hihetetlen és irigylésre méltó, mivel a két bronzérem és a 10. hely megszerzését az európai országok 80 %-a nem tudja elérni, vagy túlszárnyalni. Ennél jobb eredményt csak a Szovjetunió 5 utódállama (UKR, GEO, RUS, AZE, ARM) és Törökország tudta produkálni.

A sikeres szereplés után egy rövid pihenőt követően július 15-től újra megkezdődik a felkészülés, mert augusztus végén megint bizonyíthatják rátermettségüket a Szerbiában megrendezésre kerülő Világbajnokságon.