Tokodi bronzérem a felnőtt birkózó Európa-bajnokságról
  Tokodi bronzérem a felnőtt birkózó Európa-bajnokságról

 

2016.03.08-13 Felnőtt birkózó EB, Lettország, Riga.

Véget ért a rigai Európa Bajnokság, amelyen Tát és Tokod is érdekelt volt 1-1 versenyzővel és így természetesen Dorog is. Az idei év egyik legfőbb versenyét a Felnőtt Európa-bajnokságot ezúttal Lettország fővárosában Rigában rendezték meg, melyen magyar  versenyzők is érdekeltek voltak.

Dorog színeit a táti Jäger Krisztián  képviselte a kötöttfogású 66 kg-ban, Lévai Zoltán is kiharcolta a 75 kg-os kategóriában a felnőtt címeres mezt, de mivel még utánpótlás korú és természetesen ott is válogatott, így vár rá még 3 világverseny 2016-ban.Junior Európa- és Világbajnokság, valamint az U23-as Európa-bajnokság, ezért úgy döntöttek a dorogi szakvezetéssel, hogy átadják az indulási jogot az újpesti Szabó Lászlónak, aki mint lejjebb kiderül élt is a lehetőséggel.  

Tokod község is érdekelt volt Korpási Bálint (71 kg) révén és Bálint azaz becenevén Maci, ha lehetőséget kap akkor általában azt ki is használja, ez történt jelen esetben is, mint azt lent olvashatják a tudósításban.

Az idei év EB-je egy kicsit eltérő volt a megszokottól, nem feltétlen a felnőtt korosztály éllovasai, első számú versenyzői indultak a kontinens viadalon. Mindez köszönhető annak is, hogy Olimpia éve van és ebből adódóan a Magyarokon kívül más országok se vitték el a legtöbb súlyban a legjobbjukat. Ennek ellenére komoly mérkőzésekre számíthattunk a megmérettetés folyamán.

Első nap:

A női 63 kilogrammosok között Sastin Marianna remek birkózással kezdte meg rigai Európa-bajnokságot, hiszen a selejtezőben a vb-ezüstérmes bolgár riválisát 12-2-re győzte le, majd a negyeddöntőben török ellenfele ellen 0-4-ről 15-4-re fordított és jutott a súlycsoport elődöntőjébe. A fináléért sajnos a nála egy számmal nagyobb, immáron négyszeres Európa-bajnok lett Grigorjeva már túl nagy falat volt számára, 10-0-ra kikapott, ám a bronzcsatában ugyanekkora arányú győzelmet aratott német vetélytársával szemben, ezzel a magyar csapat első érmét szerezte Lettországban. A szabadfogású férfiaknál Veréb István az első, Molnár József a második körben búcsúzott a versenytől.

Második nap:

Három versenyzőnk öt mérkőzést birkózott a 2016. évi felnőtt Európa-bajnokság második versenynapján Lettországban. Az öt csata közül sajnos egyet sem tudtak megnyernie a mieink, a jó sorsolásnak köszönhetően azonban a női 60 kilogrammosok között Sleisz Gabriella így is ötödik lett, hiszen rögtön a negyeddöntőben szenvedett vereséget attól a finntől, aki végül a döntőbe ment, így Gabi automatikusan a bronzéremért léphetett szőnyegre. Pályafutása harmadik bronzmeccse volt kontinensbajnokságon és sajnos ezúttal sem sikerült diadalmaskodnia orosz ellenfelével szemben, ezzel ötödik lett. A nap másik két magyarja közül az 53 kilogrammos Dénes Mercédesz a világ- és immáron ötszörös Európa-bajnok svéd Mattssontól szenvedett tusvereséget, majd a vigaszágon az ötszörös Eb-ezüstérmes román is hasonlóan bánt el vele, így idő előtt búcsúzott a versenytől. A szabadfogású férfiaknál Lukács Norbert képviselte színeinket, de már a selejtezőben elveszítette egy megnyert mérkőzést és ez az Európa-bajnokság végét jelentette neki.

Harmadik nap:

A lettországi Európa-bajnokság harmadik versenynapjának esti helyosztóján a mindössze 19 éves Galambos Ramóna az 55 kilogrammosok között remek birkózással bronzérmet szerzett, miután a román Pricobot 10-0-ra múlta felül. Kadet világ- és Európa-bajnokunk csütörtök délelőtt pontozásos vereséget szenvedett a későbbi aranyérmes orosztól, majd a vigaszágon 10-0-ra németet múlt felül 9-3-ra. Ramóna ezzel a magyar csapat második (bronz)érmét szerezte meg az idei kontinensbajnokságon. A nap másik két magyar szereplője, Németh Zsanett és Molnár Bálint a selejtezőben egy-egy vereséggel búcsúztak az Európa-bajnokságtól.

Negyedik nap:

Négy versenyzőnk közül csak a 125 kilogrammos Ligeti Dániel révén voltunk érdekeltek a pénteki versenynap helyosztó mérkőzései során. A szombathelyi nehézsúlyú egy-egy győztes és vesztes mérkőzés után került a vigaszágra, ahol sérülés miatt nem kellett megküzdenie a törökök kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnokukkal, így automatikusan a bronzéremért birkózhatott az ukrán világ- és Eb-ezüstérmes ellen, ám 11-6-ra elveszítette a mérkőzést, ötödik lett. A nap további három magyarja közül szintén vigaszágas volt Wilson Vanessa a 69 kilogrammosoknál, ám nyerhető mérkőzést bukott el a románnal szemben, így kiesett a versenyből. A hölgyek között Barka Emesének meglepetésre egy vereség után ért véget a verseny, míg a férfiaknál Gulyás Zsombor egy-egy győzelem és vereséget követően búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Érdekesség, hogy a szabadfogású férfiaknál 30 ország, 149 birkózója állt rajthoz, míg a hölgyeknél a 110 versenyző, 26 országból érkezett a kontinensbajnokságra.

Ötödik nap:

A lettországi Európa-bajnokság kötöttfogású versenyének első napján négy birkózónk képviselte hazánk színeit. Négyük közül azonban csak a 66 kilogrammos Jäger Krisztián került vigaszágra, miután legyőzője, a világbajnok szerb Stefanek két mérkőzést is megnyerve döntőbe került a felső ágon. Jager aztán az azeri Mammadov ellen birkózott vissza, de 3-2-re elveszítette a mérkőzést, így kiesett a versenyből. Egy vereség után búcsúzott a viadaltól az 59 kilogrammos Módos Péter, akit az ukrán Cimbalijuk 10-1-re győzött le a selejtezőben, míg ugyancsak egy vereséggel ért véget az idei Eb Majoros Ármin Mózesnek is, aki a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes észt Heiki Nabival szemben maradt alul 3-2 arányban. A nap negyedik magyarja, a 98 kilogrammos Németh Iván szerezte a kötöttfogásúak eddigi egyetlen győzelmét, a selejtezőben 4-0-ra győzte le a finn kadet világ- és Európa-bajnokot, a folytatásban aztán őt is elverte a vb-ötödik fehérorosz Hrabovik, aki nem került a döntőbe, tehát Iván versenye is idő előtt véget ért.

Hatodik és egyben utolsó záró nap:

A lettországi felnőtt Európa-bajnokság zárónapján a 71 kilós Korpási Bálint és a 75 kilós Szabó László révén két bronzmérkőzésünk is volt, ahol Korpási a román Hinoveanut 9-0-ra, míg Szabó a horvát Zsugajt 4-2-re múlta felül, így mindketten a kontinensbajnokság dobogójának harmadik fokára állhattak fel Rigában. A helyosztó mérkőzésekig a 80 kilogrammos Szabó Patrik és a 85 kilogrammos Lőrincz Viktor sem jutott el, mivel előbbit a selejtezőben svéd, utóbbit a negyeddöntőben orosz győzte le, végül mindketten búcsúztak a versenytől. A kötöttfogású versenyen összesen 33 ország, 175 birkózója állt rajthoz.

Teljes eredménylista, katt ide>>> 

    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó