Tokodi birkózó csoda...
  Tokodi birkózó csoda...

Tokodnak komoly nevezetességei vannak, például a bronzkorból származó földvár  vagy a római tábor, de a mai fiatal generáció birkózói a legjobb "reklámhordozók". Szinte hihetetlen, de a 4200 főt számláló nagyközségben olyan kvalitású sportolók vannak, akiket nemhogy más település, de a világ számos országa megirigyelhet. Kezdjük mindjárt az első számú tokodi birkózóval, Korpási Bálinttal, aki a napokban harcolta ki a felnőtt válogatottságot és több korosztályos világversenyen nyert érmet. Bálint  több mint 15 éve űzi ezt az ősi sportágat, de nem csak a sport területén, hanem a civil életben is a gyerekek példaképe lehet. Az általános iskola után Budapesten, a Központi Sportiskola Mr. Tus birkózóiskolájába folytatta pályafutását és közben a Csanádi Árpád gimnáziumban érettségizett. Ezt követően Egerben lediplomázott és jelenleg az aktív sportpályafutással párhuzamosan edzői iskolába jár. Kiemelkedő teljesítményeinek köszönhetően 2008-ban Tokod Önkormányzata Díszpolgári Címet adományozott neki. A tapasztalt tokodi sportoló évek óta a német birkózó Bundesligát erősíti.

Bálint tagja a felnőtt kötöttfogású magyar válogatottnak és mindenki örömére szeptember 22-én a Papp László Budapest Sportarénában lép szőnyegre a Felnőtt Birkózó Világbajnokságon a 74 kg-os súlycsoportban. Aki nem tudja személyesen megtekinteni a hazai rendezésű Felnőtt Birkózó Világbajnokságot és ott Korpási Bálint szereplését, az nyomon követheti a Magyar Televízió közvetítéseiben.

A tokodi birkózó csodát erősíti Papp Bertalan idei teljesítménye is, aki az elmúlt hetekben lett ezüstérmes az ifjúsági korosztályban megrendezett Kadet Kötöttfogású Birkózó Világbajnokságon. Berci az esztergomi Dobó Gimnázium eminens tanulója és már kétszer megkapta a Köztársaság "Jó tanuló, jó sportolója" címet.

Cikkünk főcímét erősíti Torba Erik is, aki 2013 év nyarán az ifjúsági korosztályban az Európa-bajnokságon is és a világbajnokságon is bronzérmet szerzett. Erik a dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium emelt szintű angol osztályában tanul és idén érettségizik. A tokodi birkózók nem csak a szőnyegen eredményesek, hanem az iskola padban is, ezt ékesen bizonyítja, hogy 2009-ben Torba Erik is megkapta a Köztársaság "Jó tanuló, jó sportolója" címet.

Ezt az eredményes és immár tradicionális hagyományt szeretné Papp György továbbvinni, aki szintén tokodi, volt kadet válogatott birkózó és a Tokodi Birkózó SE ifjú edzője. Eltökélt szándéka, hogy azok a tokodi gyerekek, akik belekezdenek e szép sportágba, minél hosszabb ideig Tokod Nagyközség nevét dicsőítsék szerte a nagyvilágban, mert a cikkben említett birkózók egyike sem volt a 2010-ben alakult Tokodi BSE tagja. A Tokodi BSE első ízben szeretné önállóan toborozni a tokodi fiúkat és lányokat, mely a kormány által elfogadott elindult Sportágfejlesztési Koncepciónak köszönhető.

Reméljük minél több tokodi fiatal viszi majd tovább a jelenkor eredményeit...

    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó