Öt magyar arany a kadet kötöttfogású Fekete Gyémánt Kupán
  Öt magyar arany a kadet kötöttfogású Fekete Gyémánt Kupán

Bár a Fekete Gyémánt Kupa hazai megmérettetésnek számít, ám még is kicsit mindig eltér a többi válogató versenytől. Idén sem volt ez másképp, hiszen már pénteken este lemérlegelt mind a 185 sportoló, akik szombaton reggel 9 órától gyűrték egymást a küzdőtéren. A magyar klubok versenyzői mellett lengyel, szlovák, svéd, szerb, ukrán, cseh, moldovai, litván, román, horvát, szlovén, bolgár, osztrák, holland és olasz birkózók is rajthoz álltak, végül több külföldi (104 fő), mint hazai (81 fő) versenyzőt számláltak Dorogon.

Az elmúlt időszak egyik legnépesebb nemzetközi viadala természetesen a selejtező mérkőzésekkel kezdődött meg, érdekesség azonban, hogy a fiatalok példuál a 69 kilóban nem a tizenhatos táblára, hanem a harminckettesre birkóztak elsőként, hiszen ebben a súlycsoportban harmincnyolcan gyűltek össze.

A szép számú közönség az egész nap folyamán látványos dobásokat, izgalmas, sokszor fordulatos összecsapásokat láthatott. Ilyenek voltak példuál a számos külföldi párharc mellett a hazai rangadók is, mint például az erzsébeti Szőke Alex és az immáron fonyódi Fulai Bence csatája, vagy az egykoron dorogi, most már honvédos Putnoki Zsolt és a hazai pályán versenyző Klányi Krisztofer mérkőzése is.

Összességében jó hangulatú szurkolással teltek el az előcsatározások, amit ünnepélyes megnyitó követett. Puksa Ferenc, a Dorogi Nehézatlétikai Club elnöke, valamint Dr. Tittmann János Dorog polgármestere és Kovács István, szabadfogású világbajnok, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke mondott beszédet. Ezt követően díjátadások és látványos bemutatók szórakoztatták a jelenlévőket, majd folytatódhattak a küzdelmek. Már-már 18 órához közeledve a döntő mérkőzések következtek. A korábban említett Szőke végül a 85 kilóban, Putnoki pedig a 69 kilóban az aranyat is megnyerte, míg szintén első helyezett lett a magyar birkózók közül a remek formában versenyző Bak Gergely, Takács István és Vátzi Bálint is.

A csapatpontversenyt tekintve Moldova bizonyult a legeredményesebbnek, megelőzve Lengyelországot és Romániát is. A legtöbb pontot szerző magyar csapat a Budapesti Honvéd SE lett, míg a legtechnikásabb magyar versenyző díjat az ESMTK-s Losonczi Dávid vehette át, aki bár harmadik lett a 76 kilogrammosok között, de négy mérkőzést is technikai tussal nyert meg.

Kadet kötöttfogású Fekete Gyémánt Kupa döntő mérkőzései:
42 kg: Leonid Moroz (moldovai) - Daniel Dimitrov (bolgár) 10-0
46 kg: Kamil Czarnecki (lengyel) - Valentin Spicico (moldovai) 8-4
50 kg: Niklas Öhlen (svéd) - Corneliu Rusu (moldovai) 6-4
54 kg: Vilius Savickas (litván) - Adrian - Sinchetru (moldovai) 9-3
58 kg: Maxim Canter (moldovai) - George Mihai (román) 8-0
63 kg: Bak Gergely (FTC) - Járfás András (KASI) 2-0
69 kg: Putnoki Zsolt (BHSE) - Jakub Majdanski (lengyel) 5-1
76 kg: Takács István (BVSC) - Szymon Szymonowicz (lengyel) 4-1
85 kg: Szőke Alex (ESMTK) - Arminas Lygnugaris (litván) 3-0
100 kg: Vátzi Bálint (BHSE) - Christian Chira (román) 5-1

A kadet kötöttfogású Fekete Gyémánt Kupa győztesei:
42 kg: Leonid Moroz (moldovai)
46 kg: Kamil Czarnecki (lengyel)
50 kg: Niklas Öhlen (svéd)
54 kg: Vilius Savickas (litván)
58 kg: Maxim Canter (moldovai)
63 kg: Bak Gergely (FTC)
69 kg: Putnoki Zsolt (Budapesti Honvéd SE)
76 kg: Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér)
85 kg: Szőke Alex (ESMTK)
100 kg: Vátzi Bálint (Budapesti Honvéd SE)

Csapatpontverseny:
1. Moldova
2. Lengyelország
3. Románia

A kadet kötöttfogású Fekete Gyémánt Kupa teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő bírók: Szabó Bence (elnök), Weisz György, Rögler Gábor, Kismóni János, Tomin János, Szántóné Csánó Zsófia, Lőrik Zsombor, Pál Szabolcs, Csík Annamária, Fék Szabolcs (versenyiroda), Tollár Dániel (versenyiroda)

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó