Méltó évadzárás, nagy tervek a dorogi birkózók háza táján
  Méltó évadzárás, nagy tervek a dorogi birkózók háza táján

A dorogi birkózás legszebb napjait éli hétről hétre, eredményeikkel csúcsokat döntögetnek. Míg 2011-ben az 1577 olimpiai pont elég volt ahhoz, hogy az egyesületi rangsort megnyerjék – a dorogi birkózás fennállása óta először –, addig tavaly, felülmúlva az előző évet, 1652 olimpiai pontot gyűjtve második lett a 130 szakosztályt felvonultató egyesületi rangsorban.

Korosztályos csapatai a legfelsőbb osztály szűk elitjéhez tartoznak.

Az NB I-es csapatbajnokságban a felnőttek a hatodik helyet szerezték meg. Az utánpótlás, azaz a 16-18 évesek szabadfogásban ötödikek lettek, míg kötöttfogásban megszerezték a bajnoki címet.

A serdülő korosztály (13-15 évesek) szabadfogásban szintén a hatodik helyen zártak, kötöttfogásban pedig egy „banánhéjon elcsúszva” maradtak le a bajnoki címről és nyertek bronzérmet.

A diák csapat (10-12 évesek) megnyerték a csapatbajnokságot szabadfogásban és kötöttfogásban is.

A dorogi birkózó lányok is hasonló sikeres évet zártak, mert a lány diák csapat (10-13 éves) és az utánpótlás női csapat (14-16 évesek) egyaránt bajnoki címet ünnepelhettek az országos csapatbajnokság döntőjében.

A csapatok sikereit természetesen az egyéni eredményesség alapozta meg. Összesen 20 magyar bajnoki aranyérmest, 11 ezüstérmest és 26 bronzérmest ünnepelhetett a szakosztály az év végén. A magyar bajnoki érmek mellett 12 diákolimpiai győztes, 11 ezüstérmes és 12 diákolimpiai bronzérmes lett 2012-ben.

A dorogi versenyzők eredményességét a fanatikusan elvégzett munka mellett nagyban segíti a klubvezetés menedzselési szisztémája, melynek lényege, hogy a versenyzők nem csak a belföldi rangsorversenyeken, hanem a nemzetközi porondon is rendre megmérkőzhetnek.

Az egyesületi tagok korosztályuknak és fejlettségi szintjüknek megfelelő nemzetközi tornákra jutnak el, például Törökországba, Hollandiába, Szlovákiába, Ukrajnába, Lengyelországba, Azerbajdzsánba, Romániába, Thaiföldre, Németországba, Horvátországba, Olaszországba és Szerbiába. A dorogi birkózók ezekbe az országokba nem túrázni járnak, hanem sorra kőkemény csatákat vívnak és rendre szállítják az eredményeket, valamint méltón öregbítik Dorog város hírnevét.

Több világversenyre is kiharcolták dorogi birkózó a válogatottságot, ezzel képviselve Magyarországot az Európa- illetve világbajnokságon.

Kadet korosztályban a Varsóban megrendezett Európa-bajnokságon Dömény János (42 kg), Torba Erik (54 kg), Dolinszki Norbert (76 kg), és Szentes Kristóf (85 kg) indultak. Közülük a legeredményesebb Torba Erik volt, aki az előkelő ötödik helyen végzett. A kadeteknél Lévai Zoltán (54 kg) indulhatott az Azerbajdzsánban megrendezett világbajnokságon, míg a juniorok között Jäger Szimonetta Horvátországban az Európa-bajnokságon és Thaiföldön a világbajnokságon léphetett szőnyegre.

Az igazi nagy nemzetközi sikereket a dorogi veteránok szolgáltatták, mert Puksa Ferenc és Fekete Zoltán világbajnoki bronzérmesek lettek, Rajos Csaba pedig a döntőben hősies küzdelemben, az orosz válogatottat legyőzve világbajnoki címet nyert.

A Dorogi Nehézatlétikai Club nemcsak a szőnyegen alkotott kiemelkedőt, hanem versenyszervezésben is, hiszen 11 alkalommal rendezett birkózó versenyeket, melyben volt területi bajnokság, csapatbajnoki döntők, diákolimpiai döntők és nemzetközi torna is. Ebből kiemelkedett a Fekete Gyémánt Kupa Nemzetközi kötöttfogású birkózó verseny, mely a nemzetközi visszhangja alapján Európa egyik legszebb és legszínvonalasabb tornája volt 2012-ben.

A már említett Fekete Gyémánt Kupa után Dorog városa és a szakosztály egy egyhetes közös edzőtábort rendezett a magyar és több külföldi kadet kötöttfogású válogatottnak, valamint a fejlődni kívánó más egyesületek tehetségeinek, így közel 100 fős közös tréningeknek adott otthont a Dorogi Városi Sportcsarnok. 

Az őszi sikerek egyik meghatározó alapja volt az Esztergomban megrendezett kéthetes edzőtábor, ahol 60 fő vett részt a dorogi egyesületből.

A jövőt illetően a szakosztály nem bízik semmit a véletlenre, a 90-120 fős taglétszámot drasztikusan növelni készülnek az elkövetkezendő hetekben, és a már meglévő dorogi, esztergomi, nagysápi kihelyezett kistérségi edzőtermek mellett három dorogi általános iskolában indítanak inváziót, azaz három új kezdő csoportot indítanak.

A felnőtt korosztály is erősödött, hisz a felnövekvő generáció is szép lassan becsatlakozik és beépül a felnőtt csapatba. Ezen kívül Budapestről visszaigazolta a szakosztály a két helyi kötődésű kiválóságot, Jäger Krisztiánt és Hlavati Dánielt.

Ezek tükrében a szakosztály a 2013-as évre az abszolút bajnoki címet tűzte ki célul, ami a szakosztályi rangsor, ami a 130 birkózószakosztályt felvonultató Szakosztályi Rangsor első helye.

 

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó