Megduplázódott a magyar kvóták száma Ulanbator-ban
  Megduplázódott a magyar kvóták száma Ulanbator-ban

 

 

 

2016.04. 22-24.Világ olimpiai kvalifikáció – Ulanbator /MGL

Az már köztudott, hogy a Las Vegas-i világbajnokság után nem állt túl jól a szénánk, ami a kvóták számát illette, hiszen mindössze egy versenyzőnk tudta magát kvalifikálni az olimpiára Lőrincz Viktor révén. Aztán következett az első európai olimpiai kvalifikációs verseny Nagybecskereken, ahol a kötöttfogásban Lőrincz Tamás és Varga Ádám, míg szabadfogásban Veréb Istvánnak is sikerült indulási jogot szereznie az olimpiára Magyarország részére. Ezzel együtt tehát már 4-re növekedett a kvótáink száma a birkózó sportban, de még mindig volt egy kis hiányérzetünk, hiszen kötöttfogásban, szabadfogásban és a nőknél is vannak olyan világklasszisaink, akiket joggal szeretnénk látni a 2016-os Riói Olimpián, de eddig még nem sikerült kvótát szerezniük. EDDIG.

A világbajnokság és az európai kvalifikációs verseny után következhetett egy világkvalifikációs verseny Mongóliában, Ulanbator-ban, ahol azok a versenyzők mérhették össze tudásukat a világ minden részéről, akiknek még nem sikerült indulási jogot szerezniük a 2016-os olimpiára. Voltak olyanok is, akiknek az utazását egy homokvihar zavarta meg, így csak később vagy másnap tudtak bemérlegelni, de szerencsére mindenki megérkezett és el tudott indulni a viadalon, ami a kötöttfogásúak harcával kezdtek meg, majd a nők utána pedig a szabadfogásúak következtek.

   A kötöttfogású 75 kilogrammos világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter négy győztes mérkőzés után bejutott a verseny döntőjébe, ezzel megszerezte Magyarország ötödik olimpiai kvótáját. Peti végig remekül koncentrált, így legyőzte és egyben visszavágott a Las Vegas-i vereségért az örmény világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Dzsulfalakjannak, valamint sikerült felülmúlnia a horvát Zsugajt, a kirgiz Sidrakovot és a román Cojocarit is. A fináléban az idei Magyar Nagydíj győztese, a kínai Bin Jang lett volna Bácsi ellenfele, ám az ázsiai visszalépett ellene, így Petit vehette át az aranyérmet. Az 59 kilogrammos Módos Péter két győzelem és egy vereséget követően búcsúzni kényszerült a versenytől, míg a 130 kilogrammos Lám Bálint egy vesztes mérkőzés után a vigaszágra került, ahol egyet nyert, ám a második körben már kikapott és úgy tűnik egy szerencsétlen szituációban megsérült a könyöke is, búcsúzni kényszerült a versenytől.

   Nőknél a 63 kilogrammos Sastin Marianna ausztrál, új-zélandi és francia birkózókat legyőzve került a döntőbe, ahol visszalépett a török Sahinnak, míg a 75 kilogrammos Németh Zsanett tajpeji és német versenyzők ellen diadalmaskodva jutott be az olimpiai kvótát érő fináléba, ahol a francia pontozással legyőzte őt, bár az a mérkőzés az olimpiai kvalifikációba már nem számított bele. A nap további magyarjai közül szintén jó esélye volt a kvótára az 53 kilogrammos Galambos Ramónának, aki két megnyert mérkőzés után a negyeddöntőben vezetett a görög kétszeres Eb-ezüstérmessel szemben, ám ekkor egy szerencsétlen szituáció után kiugrott a könyöke és kénytelen volt feladni a küzdelmet. Az 58 kilogrammos Barka Emese megnyerte selejtező mérkőzését, majd végig vezetett a norvég elleni nyolcad döntőben, ám kevesebb, mint harminc másodperccel a vége előtt akciózni próbált, amibe ellenfele belefogta és be is tusolta őt, ami a verseny végét jelentette Emese számára.

   A szabadfogásúaknál a 125 kilogrammos Ligeti Dániel régi önmagára emlékeztetve három mérkőzést nyert meg remek birkózással, így bejutott a súlycsoport döntőjébe, ami olimpiai kvótát jelent a szombathelyi kiválóság számára. Dani az indiai, bolgár és kirgiz versenyzők legyőzésével Magyarország nyolcadik, azon belül a szabadfogás második olimpiai kvalifikációját szerezte meg. Az aranyéremért a kínai Deng volt az ellenfele, de Ligi visszalépett a mérkőzéstől, így a dobogó második fokára állhatott fel. Szintén nagy esélye volt az olimpiai kvóta megszerzésére a 74 kilogrammos Nagy Mihálynak, ám két győztes mérkőzés után a bolgár elleni elődöntőt, majd a moldovai ellen bronzmérkőzést is elveszítette az erzsébeti tehetség. Ötödikként zárt, ami sajnos kevésnek bizonyult az olimpiai kvótához. A 97 kilogrammos Szmik Attila megnyerte selejtező mérkőzését, ám a nyolcad döntőben egy hazai versenyzőtől pontozásos vereséget szenvedett és búcsúzott a versenytől.

   Összességében egy verseny alatt sikerült megdupláznunk a kvóták számát, így összesen már 8 versenyző képviselheti majd hazánkat a Riói Olimpián. Remélhetőleg ez még nem a végső szám, hiszen hátra van még egy világ kvalifikációs verseny, ami Törökországban kerül majd megrendezésre és reményeink szerint tovább gyarapszik majd a magyar kvóták száma. Hajrá Magyar Birkózás!

Teljes eredménylista, katt ide>>>

Videók, katt ide>>> 

    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó