Nincs újabb kvóta!Maradt a bűvös 8-as
  Nincs újabb kvóta!Maradt a bűvös 8-as

 

 

2016.05.06-08.Világ Olimpiai kvalifikáció, Isztambul TUR

Az utolsó olimpiai világkvalifikációt Törökországban, Isztambulban rendezték meg.A versenyt a kötöttfogású válogatottjaink kezdték el, őket követték a szabadfogású hölgyeink, utolsó napon pedig a szabadfogású férfiaké volt a szerep.Az első napon a mieink közül a legkisebb súlyban 59 kilógrammban Módos Péter és a 130 kilógrammosok között Deák-Bárdos Mihály lépett szőnyegre.

1. NAP

A 41 éves Deák-Bárdos Mihály a kötöttfogású 130 kilogrammosok között két mérkőzést is megnyert, így bejutott a súlycsoport elődöntőjébe, ahol a Riói olimpiai kvótáért léphetett szőnyegre a grúzok junior és U23-as Európa-bajoka ellen. A mindent eldöntő mérkőzés sajnos 9-0-s grúz győzelmet hozott, ezzel Deák-Bárdos lecsúszott az ötödik olimpiájáról. A nap másik magyarja, az olimpiai bronzérmes Módos Péter a selejtező mérkőzések folyamán technikai tusos vereséget szenvedett az amerikai Thielke ellen, így az olimpiai kvótáról lecsúszott, viszont a vigaszágon ismét szőnyegre lépett, végül 4-0-ra kikapott a londoni olimpia második helyezettjétől, a grúz Revaz Lashkhitól.
Magyar mérkőzések eredményei: 

Módos Péter 59kg(24 induló):

Selejtező:Jesse Thielke (amerikai) - Módos Péter 8-0
Vigaszág: Revaz Lashkhi (grúz) - Módos Péter 4-0

Deák-Bárdos Mihály 130kg(17induló):

Nyolcaddöntő: Deák-Bárdos Mihály - Mantas Knystautas (litván) 1-0
Negyeddöntő: Deák-Bárdos Mihály - Arata Szonoda (japán) 3-2
Elődöntő: Jakobi Kadzsaja (grúz) - Deák-Bárdos Mihály 9-0
Bronzmérkőzés: Radhouane Chebbi (tunéziai) - Deák-Bárdos Mihály - Misi visszalépett a mérkőzéstől!
Deák Horváth Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szerkesztője a helyszínen készített interjút Módos Péterrel: - „Megmondom őszintén, nem is tudok szóhoz jutni…Nagyon sokat készültem erre a versenyre, és hittem, hogy meglesz az eredménye. Sajnos, nem sikerült. Muszáj egy kicsit összeszedni magam, kell majd egy-két hét, át kell gondolnom, hogyan tovább. Az amerikai elleni meccsen éreztem, hogy erős vagyok, jobb vagyok, és ennek ellenére semmi sem jött úgy, ahogyan szerettem volna. Újra meg kell néznem a mérkőzést, aztán utána tudom majd értékelni az egészet. Nem tudom, mi lesz…”
2. NAP
A második versenynapon a hölgyeké volt a főszerep. 53 kilóban Dénes Mercédesz képviselte, 58 kilóban Barka Emese, 69 kilóban Wilson Vanessa képviselte hazánkat. Remekül indított Merci és Vanessa, ketten megnyerték az első mérkőzésüket, de sajnos ez a Európa Játékok győztesünknek nem sikerült és az első mérkőzésen kikapott, ami azt jelentette hogy számára elúszott az olimpiai kvóta. Mercinek és Vanessának még megvolt az esély, ám ez a következő meccsen kiderült hogy ők is kénytelenek lemondani a riói olimpiáról. Mercit pontozással győzték le, Vanessát tussal. A vigaszágra végül utóbbi két birkózónk került, de csak Merci birkózott, egy-egy győzelemmel és vereséggel ötödik lett Isztambulban.
Magyar mérkőzések eredményei:

Dénes Mercédesz 53kg(24induló):

Nyolcaddöntő:Dénes Mercédesz - Sahodat Dzsullibajeva (üzbég) 8-6
Negyeddöntő:Bediha Gün (török) - Dénes Mercédesz 7-0
Vigaszág: DénesMercédesz - Hszin-Dzsu Csiu (tajpej) 12-2
Bronzmérkőzés:Melanie Lesaffre (francia) - Dénes Mercédesz 3-2

Barka Emese 58kg(21induló):

Nyolcaddöntő:Lan Zsang (kínai) - Barka Emese 8-3
A kínait az elődöntőben megverte az indiai, így a versenyből is kiesett a Csepeli BC birkózója.

Wilson Vanessa 69kg(16induló)

Nyolcaddöntő: Wilson Vanessa - Diana Paulina Miranda Gonzales (mexikói) 4-0
Negyeddöntő: Signe Marie Fidje Store (norvég) - Wilson Vanessa tus 2-1-nél
Vigaszág: Viktoria Ivanova Bobeva (bolgár) - Wilson Vanessa 0-0 - Wilson visszalépett a mérkőzéstől!
Az MBSZ szerkesztőjének interjúja Emesével és Wilsonnal::
- Barka Emese nehezen találta a szavakat, amikor eldőlt, hogy nem lehet ott a riói olimpián:
„Keresem az okokat, de egyelőre nem találtam meg a választ. Amikor az első kvalifikációs versenyen nem tudtam megszerezni a részvételi jogot, úgy gondoltam, lesz bennem annyi, hogy sikerrel végigcsináljam a sorozatot, és eljussak Rióba. Talán nem hittem magamban eléggé. Sajnos, fejben dőlt el minden. A kínai Zsang ellen nem tudtam egy normális akciót sem csinálni, így pedig nehéz nyolc pontos hátrányt behozni. Lehet, hogy most egy kicsit hátat kell fordítani a szőnyegnek, és újra erőt gyűjteni…”
-Wilson Vanessa egy győztes mérkőzés után sem volt esélytelen a norvég Store ellen (aki tusolta őt),  talán csak óvatlan:„A mexikóival már birkóztam korábban, a norvéggal is küzdöttem az edzőtáborban. A norvég ellen én követtem el hibát, otthagytam a kezemet, ő pedig lecsapott a lehetőségre, nagyon elb….., nincs mit szépíteni rajta. Fáj, az az igazság. Lehet, hogy nem tartottak esélyesnek a kvóta megszerzésére, nem foglalkozott velem a sajtó, de nem ez számít, csak az, hogy én vártam el magamtól a riói részvételt.”
3. NAP
Az utolsó nap a szabadfogás lépett szőnyegre.A 6 súlycsoportból 4 magyar versenyzőnk szerepelt Isztambulban. Négy versenyzőnk közül az 57 kilogrammos Molnár József állt legközelebb az olimpiai kvótát érő fináléhoz, hiszen a kínai elleni győzelem után már a negyeddöntőben volt és 5-0-ra vezetett is a tadzsik Vohidov ellen,ám a hajrát nem bírta, ellenfele fordítani tudott, ezzel Molnár riói álmai is elúsztak. A nap további három magyarja közül a 65 kilogrammos Lukács Norbert tudott még mérkőzést nyerni a brazil ellen, a folytatásban azonban 10-2-re kikapott a romántól, míg a 74 kilogrammos Nagy Mihályt a kanadai 10-0-ra, a 97 kilogrammos Szmik Attilát pedig a macedón 4-1-re múlta felül a délelőtt selejtező mérkőzések során. Mind a négy magyar versenyző búcsúzott a törökországi megmérettetéstől.
A magyar mérkőzések eredményei:

Molnár József 57kg(21induló):

Nyolcaddöntő: Molnár József - Mude Csi (kínai) 10-0
Negyeddöntő:Hikmatullo Vohidov (tadzsik) - Molnár József 8-5
- Józsi legyőzője az elődöntőben 16-6-ra kapott ki a töröktől, ezzel a csepeli birkózó búcsúzott.

Lukács Norbert 65kg(32induló):

Selejtező: Lukács Norbert - Moreira Dos Santos (brazil) 10-0
Nyolcaddöntő: George Bucur (román) - Lukács Norbert 10-2
- Bucur az elődöntőben csak egy hajszállal maradt alul a kanadaival szemben, így Norbi búcsúzott.

Nagy Mihály 74kg(27induló):

Selejtező: Cleopas Ncube (kanadai) - Nagy Mihály 10-0
- Misi legyőzőjét a következő körben a dél-koreai 10-7-re megverte, ezzel Nagy búcsúzott a versenytől.

Szmik Attila 97kg(25induló):

Selejtező: Magomedgadzsi Nurov (macedón) - Szmik Attila 4-1
- Attila a vigaszágra sem jutott be, hiszen a macedónt a következő körben 8-5-re megverte a fehérorosz.
    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó