2016.02.05-07.Magyar nagydíj, első nap
  2016.02.05-07.Magyar nagydíj, első nap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Négy súlycsoportban, tizenöt birkózónknak szurkolhattunk az Arena Savariában. A mieink közül a 66 kilogrammos olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás remek birkózással román, japán, majd két szerb - utóbbi a 2014-es világbajnok, Davor Stefanek volt - versenyzőket legyőzve került a súlycsoport fináléjába, ahol a lengyel Karecinskit 7-0-ra iskolázta le, ezzel negyedik alkalommal is megnyerte a Magyar Nagydíjat. A magyar csapatból két csepeli, a 75 kilogrammos Szabó Martin, valamint a 130 kilogrammos Almási Ferenc egyaránt bronzéremért lépett szőnyegre, végül mindketten ötödikek lettek.

A délelőtti program tudósítása:

Reggel 9 órakor 87 birkózó állt készen a 2016. évi Magyar Nagdíj, Polyák Imre Emlékverseny nyitányára. Köztük a ceglédiek kiválósága, Lőrincz Tamás is, akit már rögtön az első mérkőzésen szőnyegre szólítottak a román Eb-ezüstérmes Carpen ellen. Jól is sikerült a rajt, hiszen Szöcsi a tőle megszokott, lendületes, látványos birkózással technikai tussal múlta felül a szomszéd országból érkezett ellenfelét, majd a japán Inue sem okozott különösebb problémát London ezüstérmesének. A folytatásban aztán más súlycsoport magyarjai is megküzdöttek és az első felvonásban diadalmaskodni tudott Jager Krisztián, Bácsi Péter és Almási Ferenc is, sőt, Bácsi a második mérkőzését is technikai tussal hozta. Kikapott azonban az első fordulóban öt 75 kilogrammos birkózónk, Szabó Martin, Szabó László, dr. Kun Renátó, Tollár Dániel és Lévai Zoltán is vereséggel kezdte a napot, közülük egyedül a csepeli Szabó legyőzője jutott fináléba, így Martin a vigaszágon folytathatja. A negyeddöntők érdekes csatákat hoztak, hiszen világ- és Európa-bajnokunkat, Bácsi Pétert már az első menetben meglepte fiatal amerikai ellenfele, majd előnyét sikerült is megtartania, így végül 8-2-re legyőzte Sike András tanítványát. Két kategóriával lejjebb, a 66 kilóban Lőrincz előbb a Nemes fivérek kisebbikét győzte le technikai tussal, majd a nagyon rafinált világbajnok (és már olimpiai kvótás) Davor Stefanekkel is összecsapott, 9-3-ra győzött és a döntőbe jutott.  Bácsihoz hasonlóan, ám már az elődöntőben szintén vereséget szenvedett a még juniorkorú Almási Ferenc, aki a nehézsúlyúak között igyencsak nyitogatja szárnyait, neki is ugrott a nála jóval nagyobb és rutinosabb kínai Mengnek, ám pontozásos vereség lett a vége, ezzel Szabó Martinhoz hasonlóan, Pap Arnold is a vigaszágra került. A szombat délelőtti program utolsó mérkőzései között egymásnak esett a 75 kilogrammosok elődöntőjében a Bácsit legyőző amerikai Speiller valamint a Lévait és Tollárt is kiejtő (mindkét cseh versenyzőt ő verte meg) lengyel Wolny. A mérkőzés sajnos nem a magyarok kedve szerint alakult, hiszen az 1996-os atlantai olimpia bajnokának, Ryszard Wolnynak a fia, 3-2-s pontozással legyőzte az idei amerikai-bajnokot, ezzel Bácsi Péter versenyének is véget vetett.

A 16 órakor kezdődő vigaszági mérkőzéseken tehát két magyarnak, a 75 kilogrammos Szabó Martinnak és a 130 kilogrammos Pap Arnoldnak szurkolhattunk, valamint a szintén 130 kilóban Lám Bálint neve is feltűnt, ám sérülése miatt itt sem állt ki. A két mérkőzés közül végül egyet Martinnak köszönhetően nyertek, egyet Arnold révén elveszítettek a magyarok.

Az esti program tudósítása:


Az ünnepélyes megnyitó kicsit elhúzódott, így a nap helyosztó mérkőzései nagyjából fél órával 18 óra után kezdődtek meg. Az első súlycsoport a 75 kiló volt, ahol rögtön Szabó Martin bronzmérkőzését láthatták a nézők. Sajnos Martinnak nem sikerült a horvát vb-ezüstérmes Zsugaj ellen akciópontot szereznie, 7-0-ra kikapott, így ötödik lett, akárcsak a 130 kilogrammosoknál Almási Ferenc, aki a nála 18 évvel idősebb litván olimpiai bronzérmes Mizgaitis ellen lépett szőnyegre és 8-0-ra kikapott.
A nap utolsó mérkőzése természetesen az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás és a junior vb-ezüstérmes lengyel David Karecinski döntő mérkőzése volt, ahol Szöcsinek nagyjából egy perc se kellett, hogy tetemes, 6-0-s előnyre tegyen szert. A mérkőzésből hátralévő öt percet aztán végig irányította Tamás, sőt, egy remek megindulást követően kiléptette ellenfelét, végül 7-0-ra megnyerte a finálét.

 

 

A szombati versenynap teljes eredménylistája:

66 kg (27 induló) -
1. LŐRINCZ TAMÁS
2. David Karecinski (lengyel)
3. Davor Stefanek (szerb) és Artak Margaryan (francia)
5. Nemes Máté (szerb) és Pen Zeng (kínai)


75 kg (24 induló) -
1. Bin Jang (kínai)
2. Mateusz Wolny (lengyel)
3. Neven Zsugaj (horvát) és Geordan Aaron Speiller (amerikai)
5. SZABÓ MARTIN és Petr Novak (cseh)

85 kg (21 induló) -
1. Damian Janikowski (lengyel)
2. Dzsavid Hamzatov (fehérorosz)
3. Jurij Skriba (ukrán) és Alekszandr Kikinov (fehérorosz)
5. Aleksandar Kazakevic (litván) és Csavorcsi Davod Abedinzadeh (iráni)

130 kg (14 induló) -
1. Csiang Meng (kínai)
2. Basir Babanjazadeh (iráni)
3. Mindaugas Mizgaitis (litván) és Sztjepan Lavrics (horvát)
5. ALMÁSI FERENC és Lukasz Banak (lengyel)

Forrás: birkozoszov.hu

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó