2015.08.02-09.Kadet birkózó Európa-bajnokság, Szabadka, SRB
  2015.08.02-09.Kadet birkózó Európa-bajnokság, Szabadka, SRB

 

 

Két dorogi érem a Kadet Európa bajnokságról: Szekér Szimonetta és Érsek Róbert brillírozott

Minden évben más és más ország rendezheti meg a Kadet Birkózó Európa Bajnokságot, ahol az összes európai országból minden súlycsoportban csak a legjobb képviselheti az országát az, aki kiharcolta hazájában a válogatottságot. Idén a 2015. évben Szerbiát, azon belül pedig Szabadkát érte a megtiszteltetés, hogy megrendezhesse az év egyik legrangosabb versenyét a Kadet Birkózó Európa Bajnokságot. 

2015.08.04-05-én a szabadfogású kadet fiúk kezdték meg a versenyt, ahol dorogi érdekeltség nem volt, magyar viszont igen és a második napon a 76 kg-osok között a csepeli Lukács Botond szerezte meg Magyarország első (bronz)érmét.

   2015.08.06-07-én következhettek a lányok, ahol két dorogi érdekeltség is volt Szekér Szimonetta és Németh Anna személyében. Érdekesség az, hogy mindketten még csak serdülő korosztályúak és az idősebbek között sikerült kiharcolniuk a magyar válogatottságot, így tehát csak külön engedéllyel versenyezhettek.

   Szimonetta Európa legjobb 49 kilogrammosai között mérettette meg magát, ahol az első mérkőzését meg is nyerte 2-1 arányban az olasz Rita Capano ellen, így már a legjobb 8 között tudhatta magát. A negyed döntőben következhetett a lengyel Renata Niesciur, akit egy kicsit könnyebben 8:0 arányban sikerült legyőznie. Két győztes meccs után jöhetett az orosz Lejla Karimova, ahol már a döntőbe jutás volt a tét. Nem volt egyszerű mérkőzés a dorogi lány számára, ugyanis 4:4 lett a végeredmény, de mivel Szimonetta hajtotta végre az utolsó akciót, így ő jutott tovább a fináléba. Következhetett az utolsó csata a döntő, méghozzá a német származású Ellen Riesterer ellen, akivel szemben 2-1 arányban egy kiélezett mérkőzés során maradt alul, így a dorogi magyar lány ezüstéremmel zárta az Európa Bajnokságot.

   A másik dorogi érdekeltség Németh Anna volt 60 kg-ban, akinek a nyolcad döntőben a lengyel Wiktoria Choluj-al kellett farkas szemet néznie, azonban Anna alul maradt 7:0 arányban. A lengyel lány a következő körben még továbbjutott török ellenfelén, azonban az elődöntőben kikapott az ukrántól, ami a verseny végét jelentette a dorogi lány számára.

   A magyar női csapat összességében Szimonetta ezüstérme mellett, még két bronzérmet is szerzett az Abonyi Molnár Nikoletta és az újpesti Nagy Bernadett révén a Kadet Európa Bajnokságon.

   2015.08.08-09-én végül a kötöttfogásúak voltak a porondon és a sok éves tapasztalat és az eredményesség szempontjából nekünk, magyaroknak ez a fogásnem az erősségünk.

   Az utolsó előtti napon ismételten két dorogi érdekeltségünk is volt, méghozzá egy testvérpár, akiknek a vérében már ott csörgedezik a birkózás, hiszen édesapjuk nem más, mint az egykori felnőtt világbajnoki ezüstérmes Kismóni János.

   Az idősebb testvér Kismóni Móric az első meccsre a litván Titas Kersevicius-t kapta, akivel már korábban is többször összecsapott, közös edzőtáborban is részt vettek, így tehát az ellenfél stílusa nem volt számára ismeretlen, azonban a szokottnál egy kicsivel nehezebben verte, méghozzá 2:1 arányban, innen is látszott, hogy Móric nem a megszokott formáját hozta a verseny napján. A következő mérkőzés már a nyolcad döntő volt, ahol a svéd Daniel Martensson állt szemben a dorogi fiúval. Itt már ténylegesen megmutatkozott az idősebb fivér kedvezőtlen formája, hiszen nem tudott érvényesülni a papírforma és 3:0 arányban elvesztette a mérkőzést. Sajnos a svéd fiú a negyed döntőben 7:0-ra kikapott örmény ellenfelétől és így nem sikerült Móricnak a vigaszágra jutnia, ami a verseny végét jelentette számára.

  Érdekesség, hogy az egy évvel fiatalabb Kismóni Botond két súllyal is bátyja felett birkózott, ugyanis a 85 kilógrammosok között próbált szerencsét, azonban a sorsolás nem neki kedvezett, hiszen a súlycsoport két esélyese, az osztrák és a lengyel is az ő ágán volt. A selejtező mérkőzésen Botinak a cseh Roman Chalupa-al kellett megküzdenie, akit 5:1 arányban, remek birkózással sikerült felülmúlnia. Következhetett rögtön a nyolcad döntőben az egyik esélyes és rivális az osztrák Markus Ragginger, aki ellen hatalmas iramot diktált a dorogi fiú már az első menetben, sajnos a második menetben már nem tudott akkora gőzzel menni és ezt az ellenfele ki is használta, a végeredmény végül 6:1 lett az osztrák javára. Úgy látszott Ragginger-t megviselte a Boti elleni harc, ugyanis a negyed döntőben egy egyértelmű meccsen 7:1 arányban alul maradt a lengyellel szemben, ami a dorogi fiúnak a kiesést jelentette.

  Végül a kötöttfogásúak az első napon egy előkelő ötödik hellyel zártak, méghozzá az 50 kg-os ceglédi fiú Török Tamás révén.

   Következhetett a kötöttfogásúak második és egyben az egész Kadet Európa Bajnokság záró napja, ahol dorogi szemmel érdekeltek voltunk 63 kg-ban Lévai Tamás révén és a 100 kg-os királykategóriába Érsek Róbert révén.

    Sajnos Lévai Tamásnak sem sikerült szerencsésen húznia a sorsolásnál, hiszen már rögtön a selejtező mérkőzések során az egyik esélyessel, az orosz Aszlan Tolov-al kellett megküzdenie, akivel szemben 8:0 arányban alul is maradt. Az orosz utána egészen az elődöntőig menetelt fehéroroszt és azerit megverve, ahol viszont a grúz Ajvengo Rikadze-nek sikerült őt megállítania, majd később a bajnokságot is megnyernie. Így tehát mivel Tamás legyőzője nem tudott a döntőbe jutni, ezért a dorogi fiú számára is lezárult a kapu a vigaszág előtt és nem folytathatta tovább a versenyt.

   Érsek Róbert a 100 kg-ban majdnem az összes ellenfelét ismerte az éves nemzetközi versenyek révén és nem talált köztük legyőzőre, így joggal tartotta őt mindenki a súlycsoport esélyesének és várta őt a dobogó legfelső fokára. Robinak nem kellett selejtező mérkőzést birkóznia, így rögtön a nyolcad döntővel kezdte meg a versenyt a görög Ioannisz Szidiropoulo ellen, akit a tőle megszokott módon könnyedén 8:0 arányban le is győzött. Következett tehát a negyed döntő a már számára jól ismert cseh Ondrej Dadak ellen, akit ismételten le tudott győzni, méghozzá 5:1-re. A döntőbe jutásért az orosz Sarap Alihanov-al kellett farkasszemet néznie Robinak, akivel azelőtt még egyszer sem csaptak össze, így tehát minden magyar nagy érdeklődéssel várta ezt a mérkőzést, hiszen itt már az Európa bajnoki döntő volt a cél. A meccs zászlaja a dorogi fiú javára állt egészen az utolsó fél percig, aztán az ellenfelének végül sikerült kiegyenlítenie és a végső hajrában nem sikerült már akciót végrehajtania Robinak, így 3:3 arányban utolsó akcióval az orosz került be a fináléba. Azonban hátra volt még egy meccs, még pedig azért, hogy a dobogón láthassuk a magyar 100 kilósunkat, következett tehát a bronzcsata, ahol szintén a nem ismeretlen német Franz Richter-en kellet keresztüljutni, ami össze is jött. Nem is akárhogy. Robinak valami hihetetlen gyorsasággal sikerült befejezni a mérkőzést egy válldobással és két pörgetéssel, amivel megszerezte élete első érmét világversenyről.

  A záró napon a magyarok a bronzérem mellet még egy ötödik helyet is begyűjtöttek a korábbi világbajnoki bronzérmes, Érdi Spartacus színeiben versenyző Váncza István révén.

  Összességében a 2015. évi Kadet Birkózó Európa Bajnokságot mind a magyar birkózó sportág, mind a Dorogi Nehézatlétikai Club sikernek könyvelheti el, hiszen két 5. helyezést, négy bronzérmet és egy ezüstérmet sikerült a válogatottjainknak szerezniük. Az pedig, hogy 6 kadet válogatott a Dorogi NC versenyzője és ebből két Európa bajnoki érmes is, az csak hab a tortán a dorogiak és a dorogi birkózás számára egyaránt.

Képek a versenyről, katt ide>>>

Videók a versenyről, katt ide:

KF. videók>>>

SZF. videók>>>

Női videók>>>

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó