2015.03.29. Kötöttfogású U23-as Európa-bajnokság, Lengyelország
  2015.03.29. Kötöttfogású U23-as Európa-bajnokság, Lengyelország

 

Csodás dorogi sikerek a birkózó Európa-bajnokságról!

2015 márciusában rendeztek először Európa-bajnokságot a 18-23 évesek részére. Dorogról két versenyző is képviselte hazánkat: hölgyeknél Jäger Szimonetta (55 kg), fiúknál kötöttfogásban Lévai Zoltán (71 kg). A lányok versenye volt előbb…

Szimonettát 1mp, vagy egy pozitívabb bírói ítélet választotta csak el az EB bronzéremtől, méghozzá azért, mert az ukrán lány elleni negyeddöntőben végig vezetett ellenfele ellen, amikor a lefújás előtt egy mögé kerülést kezdeményezett az ukrán versenyző, amit csak a mérkőzés vezető látott úgy, hogy idő előtt be is fejezte. Sajnos a bíró döntése szent és sérthetetlen, ezért vereség lett a meccs vége, az ukrán pedig bronzérmes lett.

kattints a képre a nagyításhoz
 

Lévai Zoltán a maga 19 évével nem tartotta magát esélyesnek a 23 évesek Európa-bajnokságán, nem úgy az őt körül vevő közeg, akik hisznek benne – sokszor jobban, mint ő magában.
De hát nem véletlenül, Zoli már sokszor bizonyította, hogy sokra hivatott lehet és ezt tette ezen az EB-n is, ahol a 8 fő magyar kötöttfogású válogatott közül ő tudott egyedül érmet hozni.

Első mérkőzését az ukrán bajnokkal kezdte. Zoli olyan iramot diktált, hogy a mérkőzés végére az ellenfele nem tudott megújulni és így 4:0 arányban megnyerte a mérkőzést.

A második fordulóban az osztrákok legjobbja következett. Steiglt már 8:0-val múlta felül a negyeddöntőben. Ezen a mérkőzésen már az első félidő második percében meg kellett volna lennie a technikai fölénynek, de a bírók kicsit szűken pontozták Zoli akcióit.

Sajnos ez az elődöntőben meg is bosszulta magát, méghozzá a svéd Daniel Soini ellen, akinek az első fordulóban megsérült a bokája, ám ez a mérkőzésen nem látszott rajta.

kattints a képre a nagyításhoz

 

Zoli ugyanúgy, mint az előző két mérkőzésén borzalmas iramot ment, amit a svéd nem is tudott kompenzálni: végig hátrált és így két intéssel 2:0-ra vezetett Zoli Már-már győztes mérkőzésnek vettük az elődöntőt, amikor a dorogi legény felfűzte páros hónaljra az ellenfelet, de szőnyegszéli helyzetben hibázott és a svéd vitte le a magyart. Sajnos ez nagy hiba volt, egy megnyert mérkőzés végén nem szabadott volna ilyen aktívan kockáztatni, mert ezzel a svéd átvette a vezetést. A mérkőzés hátralevő idejében Lévainak akcióznia kellett, ezért kockáztatott, amit Soini kihasznált és négy pontért eldobta a fiatal magyart, ezzel 6:2-re megnyerte a mérkőzést.

Az esti bronzmérkőzésen Zoli a svájci válogatottal csapott össze, akit alig másfél perc után, fejlefogásból eldobott és be is tusolt, így bronzérmet szerzett az U23-as Európa-bajnokságon.

 

    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó