2015.03.07-08. Magyar Nagydíj, felnőtt kf. birkózóverseny
  2015.03.07-08. Magyar Nagydíj, felnőtt kf. birkózóverseny

Kötöttfogású Magyar Nagydíj – négyből három súlycsoportban magyar arany

kattints a képre a nagyításhoz

Korpási Bálint (71 kg), Bácsi Péter (80 kg) és Kiss Balázs (98 kg) is aranyérmet szerzett, így a vasárnapi négy kategóriából háromban hazai győzelem született a szombathelyi kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjon. Dorogiak is képviseltették magukat Jäger Krisztián és Lévai Zoltán személyében.

Jäger Krisztián 66 kg-ban indult és két győzelme, egy veresége a 30 fős mezőnyben a nyolcadik helyhez volt elegendő. Első mérkőzésén ellenállhatatlanul ment előre és akciókat végrehajtva felőrölte kirgiz ellenfelét és 6:0-ra megnyerte a mérkőzést. Második meccse jóval nehezebb volt, a szerbek junior Európa-bajnoka, világbajnoki érmese és felnőtt EB bronzérmese volt az ellenfél. Az első menet kiegyenlített csatát hozott, de a szerb a földharc során megpörgette 2 pontért a dorogit. Krisztián kedvét ez nem szegte és a második 3 percre még nagyobb iramot diktált, olyannyira, hogy ellenfelét a 3. intés során leléptették passzív birkózásért.
A 8 közé kerülésért amerikai ellenféllel birkózott a dorogi legény. 

Hasonlóan az előző két mérkőzéséhez ment előre és nyomás alatt tartotta az ellenfelét. 

kattints a képre a nagyításhoz
 

Meg is lett a jutalma, a második menet közepén már másodszor figyelmeztették az amerikait és ezzel Jäger Krisztián 1:0-ra vezetett. Le is küldték az ellenfelet, de Krisztián egész nap nem tudta érvényesíteni a lenti szituációkat, mert sérült volt az ujja. Alig volt hátra egy perc, amikor 1:0-ás vezetésnél még mindig 

hajtotta-űzte a magyar az amerikait, sajnos vesztére, mert mintha a saját lábában esett volna el Krisztián, amikor ellenfele egy kiszorított helyzetből összekapta a derekát. Krisztián 4 pont hátrányba került, az idő rövidsége miatt pedig már nem tudta megfordítani a mérkőzést. Sajnos az USA birkózója az elődöntőbe jutásért 1:0-ra kikapott egy grúztól, így a dorogi Jäger Krisztián versenyének is vége lett.

 

kattints a képre a nagyításhoz
 

Lévai Zoltán egy súlycsoporttal feljebb indult a 71 kg-osok kategóriájában. A még csak junior korcsoportú 19 éves dorogi egy igen erős román ellenféllel kezdett. A mérkőzés igen látványos, akció- és pontgazdag küzdelmet hozott, aminek a végén mi örülhettünk, mert a 15:4-es győzelem Zolinak sikerült.
Sajnos a következő mérkőzésén a sors a BVSC kiválóságával, a tokodi Korpási Bálinttal hozta össze. Egy kiegyenlített, nagyon küzdelmes mérkőzést vívott a két magyar, aminek a végén a későbbi győztes Korpási kezét lendítették magasba.
Harmadik találkozóján Zoli a nemzetközi felnőtt elitbe tartozó grúz versenyzővel mérkőzött. Sajnos az, hogy még nem felnőtt és ilyen nehéz két mérkőzése volt a"nagyok" között és kompenzálnia kellett az ellenfelek erőfölényét, annyit ki vett belőle, hogy a grúz elverte és így az előkelő 8. helyet szerezte meg.

A tavalyi világ- és Európa-bajnok Bácsi esélyeshez méltó módon birkózott egész nap, a nyolcaddöntőben svéd riválist vert nagyon simán (8-0), majd a negyeddöntőben az ukrán Andrij Bjelihet győzte le, miután 6-4-es vezetésénél ellenfelét leléptették. A fináléért ezt követően a kazah Askar Dilmuhamedovval csapott össze és akciódús birkózással győzött 9-4-re.
A döntőt a grúz Gjorgij Cirekidzével vívta az FTC sportolója, aki annak ellenére is uralta a meccset, hogy az elején összefejelt riválisával, s ápolni kellett. Bácsi végül egy kitolással, majd egy intéssel győzött 2-0-ra.

A 2009-es vb-győztes Kiss Balázs szintén magabiztosan menetelt a döntőbe, úgy, hogy nem tudtak rajta akciót csinálni ellenfelei. A BVSC birkózója könnyed, 9-0-ás sikerrel kezdett a kirgiz Bekszultan Mahmudov ellen, majd az elődöntőért Németh Ivánt verte 1-0-ra. A négy között aztán a román Alexuc 

Ciurariut is 1-0-ra győzte le, a fináléban pedig azzal az olasz Daigoro Timoncinivel csatázott, aki az elődöntőben Török Zsoltot múlta felül 2-0-ra. A döntőben Kiss tartotta magát a korábban bevált eredményhez és - riválisa intésével - 1-0-ás sikerrel szerezte meg a kategória első helyét, majd meccse után azt mondta, hogy a szoros eredmény ellenére magabiztosnak érezte sikerét.

A 71 kilóban a tokodi Korpási Bálint már a 16 közé kerülésért is szőnyegre lépett, így négy meccset kellett vívnia a döntőért, ám ez nem jelentett számára gondot, szép sikerekkel jutott el a fináléig. A szintén BVSC-s kötöttfogású egy grúz birkózó ellen kezdett és nyert 6-0-ra, majd a 16 között a szintén grúz Gjorgij Dzsavahiját győzte le 2-1-re. A nyolc között Lévai Zoltán sem jelentett Korpási számára gondot (4-1), az elődöntőben pedig az iráni Ramin Taheristartandot is legyőzte (3-1).
Lendülete aztán a döntőben is kitartott, s két pörgetéssel, illetve egy kitolással 5-0-ra nyerte a román Ilie Cojocari elleni csatát, melynek elején a két birkózó összefejelt, ezért a fejükön kötéssel birkózták végig a meccset.
„Én nem tudom, hogy van ez, de az elején mindig grúz birkózót sodor az utamba a sors, most egymás után kettőt is, aztán jött a jó formában lévő Lévai Zoli, utána az a hosszú venyige iráni, vele aztán igazán megkínlódtam, a román fiú ága könnyebbnek látszott. A kazahra számítottam, de a román technikaival nyert ellene. Birkóztam vele az edzőtáborban, tudtam, hogy erős gyerek, de megvertem itt Szombathelyen. Nem úgy számoltam, hogy a végén aranyérmes lehetek, meccsről-meccsre haladtam előre. Épp beszéltem Szöcsiékkel (a Lőrincz-fiúkkal), azt mondták, hogy meg kell nyernem a súlycsoportot. Viktor azt mondta, szóba sem áll velem, ha nem győzök. Talán azért szóba áll még velem…” – nyilatkozta a győzelme után Korpási Bálint a Magyar Birkózó Szövetség Facebook-oldalának.

Több magyar érem nem született vasárnap, miután a bronzcsatákban Török Zsolt és Németh Iván is kikapott.
"A legjobbjaink közül mindenki hozta magát, nagyon szépen birkóztak a fiúk, magabiztosak voltak, és ami szintén fontos, hogy erőnlétben a mezőny fölé nőttek" - nyilatkozta az MTI-nek Struhács György szövetségi kapitány, aki szerint az is jól látszott, hogy a második vonalban vannak hiányosságok, viszont a junior birkózókkal elégedett volt.
A nehézsúlyú Lám Bálint bokasérülése után vasárnap a válogatott egy másik alapembere, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Módos Péter sérült meg. Az 59 kilóban érdekelt versenyző első meccsén, 8-6-os vezetésnél szenvedett vállsérülést. Struhács György vele kapcsolatban annyit mondott, hogy a további vizsgálatok után derül ki, mennyire nagy a baj, ugyanakkor kicsit tart tőle, hogy komoly sérülésről van szó.
A magyar csapat hat éremmel zárta a 27 ország közel 240 versenyzőjét felvonultató szombathelyi nagydíjat, miután szombaton Ligeti Dániel győzött a 130 kilogrammosok között, míg a szintén nehézsúlyú Lám Bálint és a 75 kilóban szereplő Szabó László ezüstérmet nyert.

Fényképek, katt ide>>>
Videók, katt ide>>>
Teljes eredménylista, katt ide>>>

 

    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó