2015.03.01. Az új MBSZ vezetés második elnökségi ülése
  2015.03.01. Az új MBSZ vezetés második elnökségi ülése

MBSZ ELNÖKSÉGI ÜLÉS

4 héten belül második elnökségi ülést tartotta az új MBSZ vezetés. Megkezdődik a szakosztályok ellenőrzése; a tavalyi év világversenyen érmet nyert versenyzők és edzők minden hónapban ösztöndíjat kapnak; 2015-re meg lettek határozva a válogatottak edzői; a korosztályos válogatott versenyzők az MBSZ Héraklész programjának költségén utaznak az adott Európa-bajnokságra; Sport XXI.-ből plusz 25% az egyesületeknek; a kiemelt edzők új munkaköri leírást kapnak; 2015-ben 25 egyesület birkózótermére szavaztak meg létesítmény-fejlesztési támogatást.

kattints a képre a nagyításhoz


Napirendi pontok
1. Gerevich ösztöndíj felosztási javaslat elfogadása
2. Válogatott edzők kinevezési javaslatai
3. Héraklész program felosztási elveinek megtárgyalása
4. Sport XXI. támogatási rendszer arányainak változtatási javaslata
5. Kiemelt edzői programban részt vevő edzők munkaköri leírása
6. Létesítmény-fejlesztési támogatások felosztási javaslata
7. Egyebek


Elnök: Németh Szilárd /Csepel
Alelnökök: Bacsa Péter /Kertváros, Komáromi Tibor /Monor, Kovács István szf. világbajnok
Elnökségi tagok: Ancsin László /Kertváros, Berzicza Tamás /Zalaegerszeg, Bódi Jenő /Vasas, Czigony Tamás /Cegléd, Deák-Bárdos Mihály /Diósgyőr, Kacsó Tibor /Vasas, Kurucz István /Karcag, Lőrinczy László /Abony, Märtz József /Csepel, Mészáros György, Puksa Ferenc /Dorog, Rácz Lajos /Székesfehérvár, Rigó Attila /Győr, Ritter Árpád /Szf. Európa-bajnok, Rónai Kálmán /Miskolc, Rónyai Zoltán /Szentes, Sarkadi Imre /Törökszentmiklós, Szél Attila /Orosháza, Takács László /Kaposvár, Veréb István /Szombathely, Virág Lajos /Eger.

Elnök: Dr. Babics Sarolta
Tagok: Losonczi Ottó /ESMTK, Mátyás Gábor Dunaújváros

kattints a képre a nagyításhoz

1. napirendi pont: Gerevich ösztöndíj felosztási javaslat elfogadása
Az első napirendi pontot Komáromi Tibor, szakmai alelnök terjesztette elő, aki elmondta, hogy a Gerevich ösztöndíjban az elmúlt év érmes versenyzői és edzőik részesülnek, amire havonta 4.210.000 forint keret állt rendelkezésre. A februári határidő miatt gyorsan és igazságosan próbálta felosztani az összeget a vezetőség. Elsősorban természetesen a londoni olimpia három érmesét emelték ki, akik a legnagyobb kategóriájú ösztöndíjat érdemelték ki. Összesen 13 felnőtt, 6 junior, 4 kadet és további 9 ígéretes versenyző (akik helyezéseket értek el az elmúlt évek világversenyein), valamint 14 edző részesül idén ösztöndíjban. Tavalyi évben 32 versenyző és 8 edző részesült támogatásban.

Felnőtt kategória
Versenyzők: Olimpiai érmesek (Teljes összeg: 1.200.000 forint): Lőrincz Tamás, Hatos Gábor, Módos Péter.
(Teljes összeg: 1.420.000 forint): Sastin Marianna, Kiss Balázs, Bácsi Péter, Barka Emese, Lőrincz Viktor, Veréb István, Ligeti Dániel, Gulyás Zsombor, Szabó László, Lám Bálint.

Junior kategória
Versenyzők: (Teljes összeg: 260.000 forint): Dénes Mercédesz, Galambos Ramóna, Lévai Zoltán, Nagy Mihály, Németh Zsanett, Török Zsolt.

Kadet kategória
Versenyzők: (Teljes összeg: 130.000 forint): Dollák Tamara, Szél Balázs, Tóth Bendegúz, Váncza István.

További versenyzők: (Teljes összeg: 300.000 forint): Korpási Bálint, Kozák István, Jäger Krisztián, Molnár József, Sleisz Gabriella, Deák-Bárdos Mihály, Németh Iván, Varga Ádám, Szmik Attila.

Edzők: (Teljes összeg: 900.000 forint): Bánkuti Zsolt, Kálmán Péter, Pap Ferenc, Bacsa Ferenc, Bódi Jenő, Tar Mihály, Módos Csaba, Lévai Zoltán, Csiszár János, Kapuvári Gábor, Gyöngy Attila, Kiss Károly, Hangya János, Péteri András.

2. napirendi pont: Válogatott edzők kinevezési javaslatai
Ismét Komáromi Tibor kapott szót, akitől megtudhatták a jelenlévők, hogy a válogatott edzők gerincét a nemzet edzői adják.
A junior szabadfogású válogatott edzői posztjáról id. Veréb István lemondott, így az eredetileg mellé kinevezett Tihanics Tibor egyelőre egyedül végzi munkáját. Segítőjére sok ajánlat érkezett a vezetőség felé, de erről később döntenek. Az ifjúsági Olimpiai válogatott vezető edzője Kocsis Ferenc lett, miután az elnökség egyhangúan elfogadta azt. A veteránokat továbbra is Katona Géza vezeti.

Felnőtt válogatottak
Kötöttfogás: Struhács György, Takács Ferenc, Repka Attila
Női: Wöller Ákos
Szabadfogás: Gulyás István, Ritter Árpád

Junior válogatottak
Kötöttfogás: Sike András, Lévai Zoltán
Női: Nagy Lajos, Szatmári Zsolt
Szabadfogás: Tihanics Tibor

Kadet válogatottak
Kötöttfogás: Fodor Zoltán, Pap Ferenc
Női: Ritter Diletta, Martin Gábor
Szabadfogás: Bánkuti Zsolt, Szabó Róbert

3. napirendi pont: Héraklész program felosztási elveinek megtárgyalása
A következő napirendi pontot Bacsa Péter terjesztette elő. Elmondta, hogy a Héraklész program keretein belül 48.500.000 forint jut a birkózásnak. Idén sikerült elérni, hogy az elmúlt évvel ellentétben (25%-75%) az átadott és a nem átadott összeg aránya 50-50 % legyen.
Az MBSZ számára átadott pénzösszeget (24.250.000 forint), a korosztályos világversenyek utazási és részvételi költségeinek fedezésére kívánja fordítani, illetve a MOB tájékoztatása alapján kis részét (15 %) személyi jellegű kifizetésre.

Az MBSZ a kadet és junior Európa-bajnokságokra maximális létszámmal kíván utazni, míg a világbajnokságokra utazó csapatait, a kontinensbajnokság tükrében fogják kijelölni.
A szövetség a nem átadott keretösszeget, a kiemelt versenyekre való több hetes, központi felkészítő edzőtáborokra kívánja költeni.

4. napirendi pont: Sport XXI. támogatási rendszer arányainak változtatási javaslata
Szintén Bacsa Péter kapott szót, aki első szempontnak javasolta, hogy az eddigi 50-50 %-os elosztást 75-25%-ra emelje az egyesületi támogatást előtérbe helyezve. Azaz idén már nem 10, hanem 15 millió forintot szán az MBSZ a Sport XXI. keretösszegből az egyesületeknek. Ezáltal 2015-ben az elmúlt évhez képest további 8, azaz összesen 29 egyesület részesül támogatásban az eddigiekben meghatározott feltételekkel.
Az MBSZ-nél maradó 25%-nak, azaz 5 millió forintnak a jelentős részét az MBSZ technikai képzési programján belül használják fel. Az idei évben mindhárom fogásnem serdülő birkózói számára, központi edzőtáborokat tartanának az iskolai szünetekben.

5. napirendi pont: Kiemelt edzői programban részt vevő edzők munkaköri leírása
Komáromi Tibor, szakmai alelnök értesítette az elnökségi tagokat, hogy készült egy nyersanyag az edzők munkaköri leírásával kapcsolatban, amit az elnökségi tagok javaslatai alapján, egy hónapon belül ki kell még egészíteni. A szövetség elnöke, Németh Szilárd ismét kiemelte, hogy a Riói olimpiáig a szakmába nem kívánnak beleszólni, de a komoly munkaköri leírásnak, minden edzőnek - legfőképp a kiemelt edzőknek – kötelessége megfelelni.

6. napirendi pont: Létesítmény-fejlesztési támogatások felosztási javaslata
Bacsa Péter vette át a szót, akitől megtudhatták, hogy az előző vezetőség a létesítmény-fejlesztési programot nem közölte a birkózó társadalommal, hiszen a beadási határidő január 28. volt az EMMI felé. Bacsa felhívta mindenki figyelmét, hogy a kormány létesítmény-fejlesztési programja 2020-ig szól, így ha nem is egyszerre, de minden egyesületnek meg próbálják oldani az infrastrukturális helyzetét. A minisztérium irányelve, hogy a szövetség évi 250-300 millió forintot osszon szét az egyesületek között. A február elején beadott több mint 40 egyesületi igényt figyelembe véve kialakítottak egy új felosztási listát a 2015-ös évre. A keret harmadát a tavalyról átnyúló fejlesztések lekötötték, így még mindig nem volt teljes mozgástere az új elnökségnek.
A továbbiakban az elnökség elfogadta, hogy mivel az elmúlt évben a Püspökladányi NSE 60 milliót, míg az Észak-kelet Regionális Mr. Tus Birkózóiskola Abaújszántó csapata 50 milliót kapott fejlesztési támogatásra, nem támogatja az idei év keretére a két klub további igényeit, az így megmaradó 80 millió forintot pedig a beérkezett igények között osztotta fel.
A folytatásban Komáromi vette át a szót, akitől megtudhatták, hogy mindenek előtt tervekkel kell alátámasztani a kérvényeket, amit a kiküldött kritériumok alapján kell elkészíteni.
Ezt követően Németh Szilárd elmondta, hogy mindenkin szeretnének és fognak is segíteni, aki a birkózásért tesz. Kiemelte, hogy aki megkapja az adott összeget, annak kötelessége a létesítmény felújítására, fejlesztésére költeni. Az elnökség elfogadta a felosztási javaslatot.
A 2015-ben fejlesztési támogatásra az EMMI-nek ajánlott egyesületek listája (rangsor alapján felsorolva): Dorogi NC, Ceglédi VSE, FTC, Orosházi SBK, Kecskeméti TE, Dél-Zselic SE, Dunaferr SE, Kaposvári NSE, Szegedi VSE, BVSC-Ganz-Jászkisér, Sziget SC, Hőszig Szigetvári BSE, Nagyszénási SE, Kabai MSE, Kecskeméti BC, Dévaványa SE, Zalaegerszegi BSE, Bajai BC, Kalocsa SE, Monori SE, Kiskunhalas, Szerencsi VSE, Bócsai LSE, Báránd SE, Köröstarcsa, Soltvadkerti TE.

A nap utolsó pontja előtt Németh Szilárd szólalt fel, aki javasolta, hogy a közgyűlés összes dokumentuma kerüljön fel a szövetség honlapjára. Az elnökség egyhangúan fogadta el.

7. napirendi pont: Egyebek
Az előző elnökségi határozatok jelenlegi állásról tájékoztatta a jelenlévőket Bacsa Péter. A szövetség március elejétől megkezdi a szakosztályok ellenőrzését, amire Őcsi Gábort és Major Sándort javasolták és el is fogadták ellenőröknek. Bacsa értesített mindenkit, hogy az ellenőrök látogatni fogják az edzéseket előre egyeztetett időpontokban és szúrópróba szerűen is. Németh Szilárd elnök úr hozzátette, hogy a sportági koordinációs bizottsággal egyeztetve, megfognak határozni egy publikus szempont rendszert, ami alapján az ellenőrzés zajlik majd.

 

    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó