2015.02.21. Felnőtt kötöttfogású nemzetközi verseny, Zágráb
  2015.02.21. Felnőtt kötöttfogású nemzetközi verseny, Zágráb

Lévai Zoltán felnőttek között aranyérmes Zágrábban

Az idei évben 2015. február 21.-én rendezték Horvátországban a Zágrábi Nagydíjat, ahol a magyar csapat és a horvát rendezők mellett még a cseh, fehérorosz, olasz, francia, amerikai, ukrán, izraeli, tunéziai, osztrák, szerb, szlovén és szlovák birkózók képviseltették magukat. A magyar csapat legfiatalabbjaként kiutazó dorogi Lévai Zoltán megmutatta oroszlánkörmeit.

A még csak Junior korcsoportú versenyző a felnőtt nemzetközi mezőnyben meglepetést okozott a 71 kg-os súlycsoportban.
6-an mérlegeltek Lévai Zoltán súlycsoportjába, ahol a dorogi fiú a legkisebb számot húzta, így nem kellett selejtezőt birkóznia és az első meccsén máris az elődöntőben találta magát a tunéziai Hakim Trabelszi (a 2014-es Afrika-bajnokság ezüstérmese) ellen. A tunéziai kapkodós, agresszív birkózással próbált zavarni, de a sok korosztályos világversenyt megjárt Zolit ez nem tudta megzavarni oly módon, hogy negatívan befolyásolja a mérkőzést. Ennek megfelelően látványos dobással, stabil birkózással 5:0-ra megnyerte a mérkőzést és következhetett is a döntő a szerbek felnőtt Európa-bajnoki bronzérmese, junior Eb-győztese, világbajnoki érmese Alekszandar Makszimovics ellen, aki mellett a papírforma szólt. Az első menet pont nélkül ért véget, de nem volt egyszerű egálra hozni, mert a szerb igen erőteljesen rohamozott és volt olyan helyzet is, amikor lefogta a magyar fiú fejét és olyan elánnal tekerte, hogy az emberi anatómiát meghazudtolóan csavarodott a dorogi legény feje, de akkor sem ment bele, talán ez is kivett az ellenfélből. A második menet elején kb. 20 másodpercig volt a nagyon erőteljes roham, amit meg kellett úszni. Bár a szerb kitolta egyszer és ezzel vezetett is 1:0-ra, de Zoli nem esett pánikba, egy fokozattal feljebb kapcsolt és olyan iramot ment, hogy hibázásra kényszerítse ellenfelét. Egy egypontos csípődobással egyenlített, amit egy felfordítás követett és 3:1-re átvette a vezetést, majd Zoli még egy emeléssel is megpróbálkozott, amit ellenfele szabálytalanul védett ki így megintették. Az állás 4:1, amikor volt még egy fejlefogásból billentése is, de erre a bírók nem adtak pontot, így ez maradt a végeredmény, ezzel az egyetlen magyar aranyérmes ő lett, amihez nem csak érem, hanem pénzjutalom is dukált.

A magyar csapat tagjai közül még bronzérmes lett 59 kg-ban Knipli Csongor, 66 kg-ban Kozák István, míg 98 kg-ban Varga Ádám.


A súlycsoportok győztesei:
59 kg: Makszim Kazarszkij (fehérorosz)
66 kg: Dominik Etlinger (horvát)
71 kg: LÉVAI ZOLTÁN (magyar)
75 kg: Bozo Starcsevic (horvát)
80 kg: Josef Rau (amerikai)
85 kg: David Hamzatov (fehérorosz)
98 kg: Alekszander Hrabovik (fehérorosz)
130 kg: Joszif Csugosvili (fehérorosz)

Teljes eredménylista, klikk ide>>>

 

    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó