2013.07.18-19. Grúziában a kadet birkózók
  2013.07.18-19. Grúziában a kadet birkózók

Magyar arany Grúziából!

A kötöttfogású kadet birkózó válogatottból az  Európa-bajnokságon  legjobban szereplő magyar versenyzők, a három bronzérmes Torba Erik /Dorog (58 kg), Lévai Zoltán /Dorog (63 kg), Racolta Eduárd /ESMTK (76 kg) lehetőséget kaptak, hogy a világ egyik legerősebb versenyén megmérettessék magukat a világbajnoki felkészülés során. A versenyen 7 nemzet vett részt, a birkózó sportág jelenkori legeredményesebb országai: Azerbajdzsán, Örményország, Törökország, Oroszország, Irán, Magyarország és a grúz mezőny legjobbjai.

Kedden este indult a gépük a Liszt Ferenc repülőtérről és csütörtökön, pénteken birkóztak a mieink. A jó sorsolásban ezen a versenyen lehetetlen bízni, mert ezek a nemzetek a világversenyeken mind a dobogós helyekért harcolnak, és mivel vészesen közeledik a Világbajnokság, több súlycsoportban is itt dőlt el, hogy ki lesz a válogatott az egyes országokban.

Első nap Torba Erik és Racolta Eduárd birkózott. Erik, az 58 kg-os dorogi legény egy kiegyenlített mérkőzésen kicsit megilletődötten kezdte a versenyt, és nem a tőle megszokott vehemenciával birkózott, ezért az iráni páros hónaljra felfűzte egyszer és 3 pontos dobással eldobta, Erik próbálta az eredményt megfordítani és keresztkapaszkodásból el is dobta szaltóval, de csak egy pontot ért az akció, az idő pedig lejárt. Sajnos a győztes iráni kikapott egy töröktől, ezért Torba Erik nem birkózhatott tovább és a 11. helyen végzett.
Racolta Eduárd grúz versenyzővel birkózott, és egy akciódús mérkőzést vívott. Már a meccs elején megpróbálta eldobni a grúzt, de az megfogta és tusolta Edut. A magyar fiú ezt nem hagyta annyiban és újra próbálkozott egy keresztkapaszkodásos szaltóval, ami sikerült és ezzel a vezetést is átvette. Már-már úgy látszott hogy kétvállas győzelemmel tovább lép a magyar fiú, de a grúz átvitte és visszafelé sült el a dolog, Racolta Eduárd tus vereséget szenvedett. A grúz sajnos a továbbiakban kikapott, így nem volt esély a folytatásra, ezzel a magyar 69 kilós 12. lett.

A második versenynapon a 63 kg-os Lévai Zoltán lépett szőnyegre. Talán az előző napok tapasztalatából, vagy a tarsolyában lévő két Európa-bajnoki bronzérméből és a világbajnoki bronzérméből merített tapasztalatot, mert a 22 fős mezőnynek már az első mérkőzésén nekiugrott.
5 meccse volt, először egy grúz próbálta útját állni, de Zoli már az elején eldobta egy válldobással majd megpörgette, aztán állásból – mikor a grúz aláfordulást próbált csinálni – lefogta a fejét és eldobta, majd betusolta.
Második mérkőzésén egy „koravén” örmény következett, akinek már az elején nekiugrott, majd felfűzte páros hónaljra, de kimenekült a szőnyegről és már meg is volt a vezetés. Szikrázó maradt az iram és az örmény megpróbált szaltózni, de Lévai Zoli le nyakcsípőzte és betusolta ellenfelét.
Négy közé kerülésért szintén örménnyel kellett meccsezni, az edzők valószínűleg tanultak az előző mérkőzésből és tanítványuk igen vehemensen ment neki a magyar birkózónak, aki szép lassan dominálni kezdett, de egy malom után, amikor már-már úgy látszott, hogy Zoli vezetni fog, egy keveredésből az örmény jött ki jobban és a vezetést is megszerezte, 0:3 oda. Újra egymásnak esett a két birkózó és Lévai Zoli újra malommal próbálkozott, de most sikerrel, és meg is pörgette az örményt (3:5 ide) ezt viszont rögtön kontrázta az ellenfél, de a tus veszélyes helyzetből kijőve már az örmény került a hátára (6:7 ide) amikor jött a szünet. Lévai Zoltán a második menetben még tovább fokozta az iramot, amit az ellenfél már nem bírt és Zoli lefogta a megfáradt fejét majd állásból eldobta és betusolta.
Az elődöntőben a grúzok 63 kg-os válogatottjával kellett mérkőzni, a magyar versenyző itt is nagy iramú lüktető birkózást produkált: páros hónalj-fej lefogás, páros hónalj-fej lefogás szituációból a jól bevált fejlefogás sikerült, amivel két vállra is fektette az ellenfelét.
Döntőben szintén a grúzok egyik versenyzője volt az ellenfél. Lévai Zoli a nap végén is fáradhatatlan volt, mert már az első félidőben döntésre vitte a dolgot, mérkőzésre jellemző volt, hogy a bíró már az első fél percben figyelmeztette a versenyzőket, hogy ne verekedjenek.
Ennek a magyar birkózó maximálisan eleget téve birkózott tovább, s az volt a jutalma, hogy megintették az ellenfelét. Ezután páros hónaljból lerogyasztotta és tusolta az ellenfelét, aki innen még kijött, de Zoli tovább űzte, hajtotta és mögé ment – ezzel már 6:0 volt az eredmény. Ezzel még nem elégedett meg Lévai Zoltán és ezt a bírók is jutalmazták, mert másodszor is megintették a hazai versenyzőt, amivel egy pont is járt és ezzel már technikai tus (7:0) lett, így orosz, török, iráni, grúz aranyérmesek mellett magyar nyakba is került a legfényesebb éremből.

A verseny színvonalát hűen jellemzi, hogy bár minden aranyérmesnek eljátszották a himnuszát, kicsit bajban voltak a magyar himnusszal, mert nem nagyon készültek, hogy ezt is le kell játszani. De megoldották a problémát és rövid időn belül, mire a 63 kg-osok éremátadása következett, felhangzott a magyaroknak oly kedves dallam.

Videók, katt ide>>>

    2019. augusztus 20. Alkotmány ü., István

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó