2012.03.22. Fekete Gyémánt Kupa
  2012.03.22. Fekete Gyémánt Kupa

Mióta Lévai Zoltán és tanítványai a Dorogi Nehézatlétikai Club színeit erősítik, a város birkózása eddig soha nem látott magasságokba emelkedett a hazai és a nemzetközi eredményesség tekintetében. Ehhez persze a kiváló edzőn kívül kellett még sok minden, és sok mindenki más is. Például az a példaértékű és mindenki által követendő összefogás, amely a klub életét jellemzi. Az egyesület vezetésében és edzői állományában csupa egykori dorogi birkózó kapott helyet, akiknek elhivatottságuk vitathatatlan a birkózást illetően. Az elnök Puksa Ferenc kiválóan fogja össze egykori birkózótársait, és állítja őket az egyesület szolgálatába. A közvetlen vezetésben kapott helyet Dr. Kövecs Károly, Kismóni János és Rajos István is, míg a Felügyelő Bizottság elnöke Dr. Farnadi Péter. Lévai mellett a klub másik edzője Knyaskó Máté. A felsoroltak mind egytől egyig egykori kiváló dorogi birkózók. Munkájukat a háttérből segíti az idősebbik Rajos testvér, Csaba, valamint természetesen jelen van a klub életében mindannyiuk egykori mestere, a dorogi "birkózópápa" Bacsa Ferenc, valamint fia Bacsa Péter is.

A Dorogi NC az elmúlt évben az országos szakosztályrangsor első helyén végzett, ám a klub vezetői továbbra sem tétlenkedtek, hanem eme rendkívüli eredményességi alapokra támaszkodva további összefogásra buzdítottak. Meggyőzték a város, és a térség elöljáróit, vállalkozóit arról, hogy érdemes a helyi birkózást támogatniuk, hiszen az eddigi és az ezután várható pompás eredmények mindinkább ráirányíthatják a figyelmet közvetlen környezetükre, melyből a város és a szponzor is hosszútávon csak profitálhat.

A Lévai Zoltán által évről-évre megrendezett Kék Duna Kupa verseny hagyományaira, és kialakult nemzetközi elismertségére alapozva az idén Fekete Gyémánt Kupa néven a viadal bekerült a FILA versenynaptárába is, ami újabb kihívásokat állított a rendezőség elé. Ők azonban nem riadtak meg ettől, és a város vezetése, valamint támogatóik és a Magyar Birkózó Szövetség hathatós támogatását élvezve igyekeztek megfelelni a vendégek, a résztvevők valamint a nemzetközi szövetség elvárásainak.

Ez olyannyira jól sikerült, hogy a csarnok berendezése (a két küzdőtér emelvényen való elhelyezése, külön bemelegítő terem, VIP-részleg kialakítása), ízléses, gyönyörű díszítése (minden résztvevő ország zászlajának kihelyezése, a klub színeit idéző dekoráció, vörös szőnyeg, dísznövények stb.), a tájékoztatás profizmusa (magyar és angol nyelvű hangosbemondó, kiválóan működő versenyiroda), a megnyitó és a díjátadó ceremónia külsőségei (látványos műsor, ünnepélyes bevonulás, díjátadó világnagyságok stb.), a meghívott vendégek valamint a nézők minden igényt kielégítő kiszolgálása mind-mind a világversenyek körítésével vetekedett, sőt némely tekintetben még le is pipálta azokét. Ki kell emelnünk Lévai Zoltán, valamint az MBSZ részéről Simita Zsolt és Tollár Dániel munkáját, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a verseny minden apró részletében zökkenőmentes, és igazán világszínvonalú lehessen.

A külföldi vendégek magyarországi koordinálásában Lencsér Mátyás vállalt komoly szerepet, míg a helyszíni tájékoztatásban Szűcs András kiváló munkája jelentett óriási segítséget a rendezőknek. A küzdelmek zökkenőmentes lebonyolítása pedig az Elek Tamás és Kálmán Tibor vezette versenyiroda rendkívül profi munkájának volt köszönhető. Azon birkózás iránt érdeklődők tájékoztatásáról, akik nem lehettek jelen a helyszínen, az MBSZ honlapjának munkatársa, Tollár Dániel gondoskodott párját ritkítóan magas színvonalon. Az élő internetes közvetítés mellett írásban is azonnal tájékoztatta a közvéleményt az eredményekről, ami teljes mértékben megfelel a kor követelményeinek, és ami sajnos számos világversenyen nem működött megfelelően. A klub elnöke, Puksa Ferenc minden élő olimpiai-, világ és Európa-bajnokunkat meghívta az eseményre, melynek igen nagy számban eleget is tettek sportágunk egykori világnagyságai. Jelenlétük még tovább emelte a verseny rangját, és nyilván ösztönzőleg is hatott (főként a magyar) versenyzőkre.

Egyszóval Dorog egy igen széles körű összefogás eredményeként minden tekintetben olyat produkált a hétvégi versennyel, amiről csak a legnagyobb elismerés hangján lehet - és kell is! – beszélni. A versenyt követő héten edzésenként hat szőnyegen 80-100 fővel kadet kötöttfogású edzőtáborral folytatódott a program, ahol napi két edzéssel készültek és mérték fel tudásukat a különböző nemzetek (ukrán, szlovák, szlovén, azerbajdzsáni, litván és magyar) birkózói.

A fenti gondolattal a magunk részéről csak egyetérteni tudunk, és várjuk a dorogi példa követőit!

/Forrás: Meleg Gábor, birkozoliga.hu/

 

Hazai eredmények:

Kadet korcsoport 1995-1996-1997-ben (kötöttfogás):

42 kg: 8. Dömény János

46 kg: 5. Papp Olivér

50 kg: 3. Lévai Zoltán

54 kg: 3. Lévai Zoltán

 7. Torba Erik

 21. Osváth Gergő

 22. Fehér Ferenc

63 kg: 20. Papp Bertalan

69 kg: 3. Hegyi Sándor

 7. Simor Bence

6 kg: 5. Dolinszki Norbert

85 kg: 3. Szentes Kristóf

 9. Ficz Géza

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó