2012.03.10. UKR, Kiev kf. kadet verseny
  2012.03.10. UKR, Kiev kf. kadet verseny

Kijevben rendeztek a diák I., serdülő és kadet korosztály részére nemzetközi versenyt, 5 ország részvételével. A versenyen résztvevő országok: Ukrajna, Oroszország, Belorusszia, Üzbegisztán és Magyarország.

 

A kétnapos rendezvényen közel 400 birkózó indult. Diák I. korosztályban 46 kg Losonczi Dávid (ESMTK), serdülő korosztályban 66 kg Racolta Eduárd (ESMTK), kadet korosztályban 42 kg Dömény János (Dorog), 54 kg Lévai Zoltán (Dorog) és Torba Erik (Dorog), 58 kg Losonczi Ottó (ESMTK), 69 kg Hegyi Sándor (Dorog), 76 kg Dolinszki Norbert (Dorog), 100 kg Török Zsolt (Eger) képviselték hazánkat.

 

Az első napon a diák I. és a serdülő korcsoport versenyzett. "Természetesen" minden magyar versenyző alsó ágra került, és birkózniuk kellett a táblára jutásért. A második fordulóig rendben zajlottak a mérkőzések, Losonczi Dávid magabiztosan verte kötöttfogásban mind a két ukrán ellenfelét. A harmadik fordulóban jött a döbbenet, amikor Racolta Eduárd meccsét az egyik hazai sztárral szemben nyíltan elpontozták. Az első menetet Edu nyerte, a második menetben két 3 pontost adtak az ukránnak, egy válldobásért, melyből Edu hasra esett, valamint egy egypontos pörgetésért. A harmadik menetben az ukrán kapaszkodásból eldobta Edut, a bíró már a levegőben lecsapta a tust.

Dávidnál a potmétert feljebb csavartuk, és felhívtuk a figyelmét arra, hogy csak akkor győzhet, ha nagy fölénnyel veri meg ellenfelét. Dávid mindent megtett a sikerért, a 3. meccsét is tussal nyerte ukrán ellenfele ellen. A döntőben egy orosszal birkózott, az első menetet 6-0-ra nyerte, a 2. menetben pedig beindult a bírói gépezet. Dávid az oroszt oldalról támadta, az orosz hasra vágódott, és magával rántotta Dávidot, mind a ketten hason voltak, erre 2 pontot ítélt a bíró az orosznak. Dávid folyamatosan kezdeményezett, főként derékra támadással próbálkozott, majd lerogyasztotta az oroszt és 3-2-re vezetett. A következő támadásnál a bíró lábat ítélt így nem kapott pontot Dávid. A harmadik derékra támadásnál köze nem volt lábhoz, Dávidot ennek ellenére megintették, és 1 pontot kapott az orosz. 20 másodperc volt még hátra, amikor Dávid váltott, mögé ment, levitte ellenfelét és megpörgette, 2 pontot kapott érte, amiért igazság szerint 3 pont járt volna, de ez is elég volt ahhoz, hogy Dávid súlycsoportjának győztese legyen. 3 tus és 1 pontozásos győzelmet ért el, a nap végén különdíjjal is jutalmazták, melyet a helyi birkózó egyesület elnökétől vehetett át.

 

Vasárnap már meg sem lepődtünk azon, hogy mindenkit megint az alsó ágra sorsoltak. Súlycsoportonként 20-30 birkózó indult a kadet korcsoportban, ebből kivétel a 42 kg, és a 100 kg. Dömény Jani az első meccsét megnyerte, majd vereséget szenvedett és kiesett.

Lévai Zoli és Torba Erik is nyerték első meccsüket, ám a „véletlen” sorsolásnak köszönhetően a következő körben egymás ellen kellett megküzdeniük, melyet Lévai Zoli nyert.

Zolinak a következő meccsét a helyi favorittal kellett megvívnia, sajnos bármennyire is jól birkózott, a helyi ukrán versenyzőt hirdették ki győztesnek, igen komoly bírói segédlettel, így Torba Erik befejezte szereplését. A folytatásban Zoli vigaszágon vereséget szenvedett, így Zoli is búcsúzni kényszerült. Azt el kell mondanom, hogy itt is nagyon komoly bírói segédlet állt a háttérben.

 

A 63 kg-ban Papp Berci az első két fordulóban egy-egy ukrán versenyzőt győzött le egyaránt három menetben, majd a későbbi győztes orosz birkózótól szenvedett két menetes, pontozásos vereséget. A vigaszágon egy üzbég ellenfél ellen küzdött derekasan, ám nyernie végül nem sikerült, így nem birkózhatott az éremért sem.

 

69 kg-ban Hegyi Sanyi első mérkőzésén ellenfél nélkül győzött, a második meccsén viszont kikapott, a harmadik fordulóban pedig az őt legyőző ukrán is meccset veszített, ezért Sanyi sem folytathatta a versenyt.

 

76 kg-ban Dolinszki Norbert első meccsén kikapott, de ellenfele döntőbe jutott, Norbi pedig a vigaszágon egészen a bronzéremig menetelt.

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó