2012.01.28. BVSC, Női rangsorverseny
  2012.01.28. BVSC, Női rangsorverseny

Beszámolónk első részében a női szakág küzdelmeiről olvashatnak, valamint közöljük a teljes eredménylistát is.

Mindössze 19 női birkózónk gondolta úgy, hogy részt vesz a megmérettetésen. A szakág jövőjét tekintve ez az indulói létszám bizony nem túl biztató, de ez a magyar valóság. Felnőtt és junior korosztályban sajnos nincs sokkal több versenyzőnk, hiszen a vállműtétje után még lábadozó Sleisz Gabriellát leszámítva mindenki, aki szóba jöhet a válogatott csapat összeállításánál, rajthoz állt a viadalon. A verseny kezdete előtt egy furcsa pletyka is körbejárt a teremben. Nevezetesen az, hogy a 72 kg-os Németh Zsanettnek a péntek esti Héraklész-gálán volt jelenése, ezért nem a hivatalos mérlegelés időpontjában állt a mérlegre, hanem még a délelőtti órákban a Müller Ferdinánd edzőteremben produkálta a 74 kg-os testsúlyt. Hogy erre ki adott, és hogy hogyan adhatott egyáltalán engedélyt bárki is, azt egyelőre homály fedi... Remélhetőleg csak egyelőre!

A legkisebb hölgyeknél ketten álltak rajthoz. A kadet Európa-bajnok Dénes Mercédesz az Érdi Spartacus, míg Nagy Brigitta a FTC-Gyál birkózója. Kettejük csatája nem hozott nagy küzdelmet. Merci könnyedén, technikai tussal nyert mindkét menetben, egyetlen akciópontot sem engedélyezve ellenfelének. Ezzel a még csak első éves junior korú érdi lánynak megnyílt a lehetőség, hogy az olimpiai kvalifikációs versenyeken részt vegyen, és harcba szálljon a londoni kvótáért. A kvótaszerzés természetesen nem elvárás tőle, de persze senki sem bánná, ha kellemes meglepetést szerezve kijutna az olimpiára.

Egy kategóriával feljebb, az 51 kg-os hölgyek mezőnye 3 főt számlált. A zalaegerszegi Tornyos Dorina mindkét vetélytársát magabiztosan múlta fölül, és megnyerte a versenyt.

A női verseny egyetlen igazán tétre menő összecsapását az 55 kg-ban láthattuk. Barka és Szabó Emese a válogatott mezért zajló csatájuk első meccsét vívták. Az első menet két percében nem született pont, így hosszabbítás következett, melyben a szerencse folytán Szabó Emese foghatott lábat. Ezzel az előnnyel azonban nem tudott élni, mivel Barka kiszabadította lábát a fogásból, és mögé kerüléssel pontot szerzett. A 2. menetben a Vasas versenyzője nem bízta a hosszabbításra a dolgot, és egy zónában való lábra támadásból kiléptette ellenfelét az érvényes felületen kívülre. Több értékelhető akció nem volt, így Barka Emese nyerte a mérkőzést. 1-0,1-0 arányban. A válogatottságért való küzdelemben előnyt szerzett tehát az angyalföldi lány, ám Szabónak a wolfurti nemzetközi versenyen lesz még módja egyenlíteni. A súlycsoport harmadik indulója a dorogiak junior versenyzője, Jäger Szimonetta volt, aki nem tudta megszorongatni sem a nála jóval tapasztaltabb (és idősebb) riválisait.

Az 59 kg volt a legnépesebb súlycsoport, szám szerint négyen versenyeztek ebben a kategóriában. A tatabányai Szerencse Mónika nyerte a körmérkőzést, legyőzve mindhárom vetélytársát. Könnyű sikerről azonban nem beszélhetünk, mivel a vasasos Forgó Fruzsina és a zalaegerszegi Kőrösi Kitti is egyaránt 3 menetes csatára késztette őt.

A 63 kg, mint tudjuk, sportágunk "nagyasszonya", Sastin Marianna felségterülete, ám ő ezúttal egy kategóriával feljebb, a 67 kg-ba mérlegelt. Távollétében mindössze két tagú lett a súlycsoport mezőnye. A kecskeméti Rádi Nikoletta és a Kőbánya SC-TFSE versenyzője, Ebenspanger Dóra küzdött meg az aranyéremért. A mérkőzés a fővárosi lány győzelmét hozta két – mondhatni sima –menetben.

A 67 kg-ban a már említett Sastin Marianna és a Pestszentimrei BSE fiatal tehetsége, Ulveczki Krisztina küzdhetett meg egymással a győzelemért. A már olimpiai kvótával rendelkező angyalföldi világklasszisnak nem okozott nehézséget a még bőven junior korú Ulveczki legyőzése. Magabiztosan, erőtől duzzadó birkózással mindkét menetet technikai tussal nyerte.

A hölgyek 72 kg-os súlycsoportjában hárman mérlegeltek. A kaposvári Barna Brigitta, kadet világbajnokunk, Németh Zsanett, valamint a felnőtt válogatott, Godó Kitti. Utóbbi két versenyző összecsapását – a Barka-Szabó párharc mellett – előzte meg a legnagyobb várakozás. Vajon a kadet világbajnok legyőzi-e a már rutinosnak mondható felnőtt válogatott Godó Kittit? A szőnyeg mellett állók többsége amondó volt, bizony könnyen előfordulhat, hogy a fiatalos lendület elegendő lesz a győzelemhez Kiss Sándor tanítványa ellen. Ráadásul, míg Zsanett némi fogyasztás árán (és egy állítólagos túl korai méréssel) tudta hozni a súlyát, az FTC-Gyál versenyzője a verseny reggelén mért jóval a súlyhatár alatti testsúllyal. Nos, mindezek ellenére Godó Kitti magabiztosan nyerte a mérkőzést. Mondhatjuk ezt annak ellenére, hogy az első menetet 1-0 arányban Németh Zsanett nyerte. A folytatásban azonban Kitti senkiben sem hagyott kétséget afelől, hogy kettejük közül ő a jobb birkózó, és 2-1-re, valamint 1-0-ra hozta a hátralévő meneteket. A szoros eredmény nem tükrözi híven a látottakat, hiszen Kitti végig uralta és irányította a mérkőzést. A továbbiakban mindketten könnyedén győzték le a kategória harmadik résztvevőjét, Barna Brigittát.


A NŐI VÁLOGATÓVERSENY VÉGEREDMÉNYE:

48 kg:

1. Dénes Mercédesz / Érdi Spartacus

2. Nagy Brigitta / FTC-Gyál

51 kg:

1. Tornyos Dorina / Zalaegerszeg

2. Éger Patrícia / Kőbánya SC

3. Lemkó Réka / Dunaharaszti MTK

55 kg:

1. Barka Emese / Vasas SC

2. Szabó Emese / Kiskunfélegyháza-Csepeli BC

3. Jäger Szimonetta / Dorogi NC

59 kg:

1. Szerencse Mónika / Tatabányai SC

2. Kőrösi Kitti / Zalaegerszeg

3. Forgó Fruzsina / Vasas SC

63 kg:

1. Ebenspanger Dóra / Kőbánya SC-TFSE

2. Rádi Nikoletta / Univer-KTE/

67 kg:

1. Sastin Marianna / Vasas SC

2. Ulveczki Krisztina / Pestszentimrei BSE

72 kg:

1. Godó Kitti / FTC-Gyál

2. Németh Zsanett / Csepeli BC-Veszprém

3. Barna Brigitta / KASI


Az összeállítást készítette: Meleg Gábor

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó