2012.01.28. BVSC, Felnőtt kötöttfogású birkózó válogató
  2012.01.28. BVSC, Felnőtt kötöttfogású birkózó válogató

55 kg Baranya István emlékére
A legkisebbeknél öten álltak rajthoz, köztük a legnagyobb esélyes, a szigetvári Módos Péter is. Olimpiai kvótásunk a várakozásnak megfelelően mind a négy mérkőzését könnyedén nyerte úgy, hogy ellenfelei egyetlen pontot sem tudtak szerezni ellene. Csupán az első mérkőzése sikeredett a vártnál szorosabbra. Az angyalföldi Turbucz István meglepően jól állt a lábán ellene, és sikerült két, egyaránt 0-1-es menettel kihúznia. A bemutatkozó mérkőzés után Csonti nevesebb vetélytársait - Knipli Csongort és a diósgyőri Juhász Bencét - is könnyedén, magabiztosan győzte le, az érdi Raus pedig csak minimális erőkifejtésre késztette a világelitbe tartozó Módost. Az ezüstérmet végül Knipli szerezte meg, miután küzdelmes mérkőzésen legyőzte Juhászt.

55 kg VÉGEREDMÉNY

1. MÓDOS PÉTER / HŐSZIG-Isoteq Szigetvári BSE

2. Knipli Csongor / Dél-Zselic-Kaposvár

3. Juhász Bence / Diósgyőri BC

4. Turbucz István / Vasas SC

5. Raus Péter / Érdi Spartacus

 

60 kg Hoffmann Géza emlékére
A súlycsoport tíz fős mezőnyében a ceglédiek válogatottjának, Kozák Istvánnak a dolgát igyekezett megnehezíteni a roppant tehetséges, ám még junior korú Krasznai Máté (immáron új egyesülete, az ESMTK színeiben indulva), valamint a tavalyi CSB-n visszatérő ferencvárosi (egykor egri) Komáromi Ede, és az angyalföldi Kmegy Dániel is harcba szállt a súlycsoport érmeiért. Az alsó ágon a táblára kerülésért Kozák és Kmegy is sikerrel vette az akadályt. Az első negyeddöntő meghozta egyben az első rangadót is: 0-1, 1-0, 1-1+

Komáromi Ede és Krasznai Máté csapott össze az elődöntőbe jutásért. A mérkőzés első két menete nem hozott akciót egyik részről sem. Mindketten a lenti helyzetben való kivédekezéssel szereztek egy-egy pontot. Az utolsó menetben Komáromi egy derékra támadást követően levitte Krasznait és megszerezte a vezetést. Miután a menet első 90 másodpercében történt értékelhető akció, az új szabályok értelmében nem állították meg a bírók a küzdelmet, hanem folytatólagosan birkóztak a felek a 2 perces menetidő végéig. Ezt az új szabály adta lehetőséget kihasználva Krasznai űzte, hajtotta ellenfelét hol kibújással, hol karberántással kísérletezve. Komáromi pedig (szintén folyamatosan) hátrálva menekült és bontotta Máté fogáskezdeményezéseit. A vezetőbíró többször is figyelmeztette Edét, majd mivel a ferencvárosi nem változtatott a harcmodorán, javasolta megintését. Miután a szőnyegelnök ehhez hozzájárult, mintegy 5 másodperccel a vége előtt megintették Komáromit, Krasznai pedig az ezzel részére járó egy ponttal kiegyenlített, sőt az ellenfél intése miatt a menetet és a mérkőzést is megnyerte.

Az alsó ágon Kozák magabiztosan győzte le a Vasas versenyzőjét, Kmegy Dánielt. A két elődöntőben is papírforma eredmény született. Krasznai a tavalyi OB ezüstérmesét, a székesfehérvári Pál Norbertet, Kozák pedig a szigetvári Németh Zsoltot győzte le. A két bronzérmet Komáromi és Kmegy szerezte meg Pált, illetve Némethet legyőzve: 0-1, 0-1.

A döntőben tehát Krasznai Máté és Kozák István találkozott egymással. Az első menet 0-0-ját követően Kozák kivédekezte a lenti szituációt, és így 1-0-ra nyert. A másodikban Krasznai volt a kezdeményezőbb, sokszor állt közel a pontszerzéshez, de végül maradt a 0-0. Lentről pedig Kozák megemelte, majd a zónáig vitte ellenfelét, és egy pontért eldobta. Ezzel a második menet és a mérkőzés is a ceglédi fiú győzelmével zárult.

60 kg VÉGEREDMÉNY:

1. KOZÁK ISTVÁN / Ceglédi VSE

2. Krasznai Máté / ESMTK

3. Komáromi Ede / Ferencvárosi TC

3. Kmegy Dániel / Vasas SC

5. Pál Norbert / Honvéd Szondi SE

5. Németh Zsolt / HŐSZIG-Isoteq Szigetvári BSE

 

66 kg Polyák Imre emlékére
A 66 kg első számú válogatottja, Lőrincz Tamás ezúttal egy kategóriával feljebb állt rajthoz, így egyöntetű vélemény volt, hogy a mögötte évek óta stabilan teljesítő Korpási Bálint szerzi majd meg a győzelmet. Nos, nem így történt... A 13 fős mezőnyben sok jó képességű birkózót találhattunk. Itt szerepelt Korpási mellett a ferencvárosi Fekete Tibor, a BVSC-ből Fehér Dávid, és Jäger Krisztián, a dorogi Szakolczi testvérek, a vasasos Németh István, valamint a fiatalok: Kránitz, Fék és Koller. A táblára kerülésért 5 selejtező mérkőzésre került sor, melyeken Szakolczi Zoltán Némethet, Fehér Dávid Szakolczi Hunort, Korpási Bálint Kránitzot, Koller András a fehérvári Gubacsit, míg Jäger Krisztián az ESMTK első éves juniorját, Fék Szabolcsot győzte le. Ez utóbbi mérkőzésen történt a verseny első sajnálatos sérülése. Történt, hogy Jäger egy felfordítást szeretett volna végrehajtani az erzsébeti fiún, aki mindkét karjával kitámasztott, ám Krisztián még nagyobb erővel tolta rá a karjára, és végül meg is pörgette Szabolcsot. Mint kiderült, Fék nem jószántából ment bele a pörgetésbe, hiszen a kitámasztó karja könyékben kifordult, s egy pillanat alatt elszállt belőle minden erő. Természetesen az ESMTK versenyzője a mérkőzés feladására kényszerült, majd rövid orvosi ápolást követően kórházba szállították.

A negyeddöntőkkel folytatódtak a súlycsoport küzdelmei, ahol bemutatkozott a ferencvárosi Fekete Tibor is, aki első mérkőzését a tatabányai Kósa Dániel ellen vívta meg sikerrel. Ezután klubtársa, Tóth Márk győzte le Szakolczi Zoltánt. Az alsó ágon hazai házi rangadóra került sor Korpási és Fehér Dávid között, mely az előbbi magabiztos győzelmével zárult. Az utolsó negyeddöntőben szinte hihetetlen módon megismétlődött az, amit a selejtezőben láthattunk:  Jäger Krisztián felfordítási kísérlete ismét sérüléssel zárult. Ellenfele ezúttal a szintén junior korú tatabányai Koller András volt. Fatális módon szinte képről képre megismétlődött a Fék Szabolcs elleni mérkőzés sajnálatos jelenete. A pörgetést védő Koller könyöke ugyanúgy kifordult, mint az erzsébeti birkózóé. Ismét ápolás, majd irány a kórház. El kell mondani, hogy a BVSC-s Jäger Krisztián vétlen volt mindkét szituációban, ő csak egyszerűen tette a dolgát a szőnyegen. Abszolút szabályosan, a mozdulatba minden erejét beleadva meg akarta pörgetni ellenfelét. Mint utóbb megtudtuk, sem Fék, sem Koller esetében nem állapítottak meg törést vagy szakadást az orvosok. "Mindössze" egy pár hétre rögzítő gipsszel látták el a sérült testrészt.

Az első elődöntőben garantált volt a ferencvárosi siker, hiszen Fekete Tibor és Tóth Márk csapott össze. A mérkőzést Fekete nyerte 2 menetben pontozással, úgy, hogy Tóth nem tudott rajta pontot érő akciót végrehajtani, így Fekete Tibor jutott a felső ágról a súlycsoport fináléjába. Azt már ekkor tudhattuk, hogy ellenfele hazai versenyző lesz, az alsó ágon ugyanis egy újabb zuglói párviadal következett Jäger és Korpási között. Az előcsatározások során vétlenül okozott sérülések szemmel láthatóan lelkileg nagyon megviselték Jäger Krisztiánt, gondolatai talán máshol jártak. Mindenesetre Korpási megnyerte kettejük csatáját és ezzel biztosította helyét a Fekete elleni döntőben.

Ezúttal nem egymással csatázva, a képen látható Tóth Márk és Jäger Krisztián szerezte meg a súlycsoport két bronzérmét. Tóth a tatabányai Kósát, míg Jäger klubtársát, Fehér Dávidot győzte le az éremért folyó küzdelemben.

Fekete-Korpási: 2-0,3-0

A döntő első menetéből eltelt másfél perc akció nélkül, így aztán következhetett a lenti birkózás. A piros mezes ferencvárosi volt felül, és roppant erőszakosan összefogta, majd 2 pontért megpörgette esélyesebbnek gondolt zuglói vetélytársát. A második menet állásból való birkózása sem hozott értékelhető akciót. A lenti helyzetben ezúttal Korpási volt a kedvezményezett, ám felfordítási kísérletét Fekete hárítani tudta oly módon, hogy az eredetileg fölül lévő BVSC-s birkózó került tusveszélyes helyzetbe. Magyarán a ferencvárosi belefogta Korpási Bálintot a pörgetésbe. A fél perc letelte után a sikeres kivédekezésért még újabb egy ponttal gazdagodott Fekete Tibi, és ezzel 3-0 arányban nyerte meg a menetet, s lett ezáltal a 66 kg győztese. Fekete Tibor megérdemelt győzelme mindenképpen a verseny legnagyobb meglepetését is jelentette egyben.

66 kg VÉGEREDMÉNY:

1. FEKETE TIBOR / Ferencvárosi TC

2. Korpási Bálint / BVSC-DEGA

3. Tóth Márk / Ferencvárosi TC

3. Jäger Krisztián / BVSC -DEGA

5. Kósa Dániel / Tatabányai SC

5. Fehér Dávid / BVSC-DEGA

 

74 kg Balázs Miklós emlékére
A súlycsoport első számú hazai birkózója, Bácsi Péter eggyel feljebb, a 84 kg-ba mérlegelt. Lőrincz Tamás pedig a 66 kg-ból rándult fel - immáron sokadszor - a 74 kg-osok közé. A kategóriába 13-an mérlegeltek, így 5 pár selejtezni kényszerült a 8 közé jutásért. Az első mérkőzésen a ferencvárosi Dr. Kun Renátó visszavágott a CSB-döntőben elszenvedett vereségért az angyalföldi Fazekas Balázsnak, 2 menetben legyőzve őt. Továbbjutott még ebből a körből az egri Madarasi (Hlavatit verte), Szabó Patrik, az FTC-Kiskőrös színeiben szereplő Szekeres Mihály, valamint természetesen a súlycsoport favoritjának számító ceglédi Lőrincz Tamás is. Szöcsi első ellenfelén a tatabányai Majer Ferencen magabiztosan, takarékosan birkózva is látványos akciókkal, könnyedén lépett túl.

A negyeddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe a Sziget SC versenyzője, Szabó Martin. Első ellenfele a Vasas-Kertváros első éves junior versenyzője, Szabó Dániel volt. A mérkőzés Szabó Martin könnyed győzelmét hozta. Elődöntőbeli ellenfele a Dr. Kun-Ungi párharcból került ki. Ezt a találkozót az FTC birkózója nyerte magabiztosan a fiatal tatabányai ellen. Az alsó ágon az egri Madarasi nagy csatában legyőzte Szabó Patrikot, míg Lőrincz Tamás ellentmondást nem tűrő birkózással győzte le Szekeres Mihályt: 1-0,0-1,0-1

A felső ág elődöntőjében Szabó Martin és Dr. Kun Renátó csapott össze egymással. Állásból mindhárom menet 0-0-val zárult, ezért csak a lenti birkózásról szólunk részletesebben. Az első menet hosszabbításában Dr. Kun helyezkedett alulra, és a sípszót követően az esetleges Szabó-akciót megakadályozva folyamatos mozgással előre menekült. A bíró figyelmeztette őt, majd miután nem változtatott, megintette a ferencvárosit és egy pontot adott Szabó Martinnak. Az első menetet tehát a Sziget SC versenyzője nyerte. A 2. menetben fordított szereposztással helyezkedtek el a felek a lenti birkózáshoz, azaz ezúttal Szabó Martin került alulra. Dr. Kun élt a kedvezményezettség lehetőségével, és 1 pontért felfordította ellenfelét, amivel a menetet is megnyerte. A mindent eldöntő 3. menet hosszabbításában a szerencse a szigetszentmiklósi birkózónak kedvezett, így ő választhatott pozíciót a lenti birkózáshoz. Felülre, azaz támadó pozícióba kérte magát, ám ezúttal sem sikerült akciót végrehajtania az immáron szabályosan védekező ferencvárosin. A sikeres kivédekezésért járó 1 ponttal pedig Dr. Kun Renátó megnyerte a menetet, valamint a mérkőzést is, és beverekedte magát a döntőbe. A másik elődöntőben az egri Madarasi Gábor próbálta útját állni Lőrincz Tamásnak, ám nem járt sikerrel. Európa-bajnokunk mondhatni félgőzzel birkózva 2 menetben legyőzte őt, és bekerült a súlycsoport fináléjába: 0-1, 1-1+

Az döntő első menetében állásból nem történt más, mint fogáskeresés, értékelhető akció nélkül. A lenti helyzetet Lőrincz Tamás magabiztosan kivédekezte, az ezért járó 1 ponttal pedig megnyerte a menetet. A rövid pihenőt követően megélénkült a mérkőzés. A ceglédi versenyző fordított csípőre kapaszkodott ellenfelével, majd lába közé lépve igyekezett lecsavarni Dr. Kunt. Ám eközben a fogás szétcsúszott, így Lőrincz került alulra, Renátó mögötte termett és megszerezte a vezetést. A sikertelen kísérlet nem szegte Tamás kedvét. Ismét fordított csípőre kapaszkodott és újból megpróbálta sikerrel végrehajtani az akciót. Ezúttal nem csúszott szét a keze, és térdre kényszerítette a ferencvárosit, majd mögé került és egyenlített. Helyesebben szólva ekkor már az utolsó akció okán ő állt nyerésre. Mivel másfél percen belül volt pont (méghozzá kettő) az új szabály értelmében nem került sor lenti birkózásra. Dr. Kun próbált ugyan fogást találni Lőrinczen, ám Tamás magabiztosan hárította ezeket a kísérleteket és szilárdan állt a lábán. Maradt az 1-1, ami Lőrincz újabb menetgyőzelmét és az aranyérem megszerzését jelentette az eredetileg 66 kg-os világklasszis számára.

74 kg VÉGEREDMÉNY:

1. LŐRINCZ TAMÁS / Ceglédi VSE

2. Dr. Kun Renátó / Ferencvárosi TC

3. Szabó Martin / Sziget SC

3. Madarasi Gábor / Egri Vasas-Sportiskola

5. Fazekas Balázs / Vasas SC

5. Szekeres Mihály / FTC-Kiskőrös

 

84 kg Nagy István emlékére
Fodor Zoltán még lábadozik, így a 84 kg-os súlycsoport aranyérmének első számú várományosa klubtársa, az FTC Európa-bajnoka, Bácsi Péter lett. Kihívói is akadtak szép számmal, hiszen ebben a kategóriában indult a ceglédi Lőrincz Viktor és újdonsült klubtársa, Dajka Zsolt, valamint az érdi Antunovits László, de bejelentkezett a válogató küzdelmekre egy nagy visszatérő is, a 37. életévében járó Berzicza Tamás. Összesen 12-en mérlegeltek a súlycsoport küzdelmeire, így nyolc birkózónak selejteznie kellett a negyeddöntőbe jutásért: 0-1,1-0,1-0

A súlycsoport első találkozóján a ceglédiek junior Európa-bajnoka, Lőrincz Viktor és a Kertvárosi BSC versenyzője, Berzicza Tamás lépett szőnyegre. A teremben minden szem rájuk szegeződött, mindenki érdeklődve várta, hogyan sikerül az egykori klasszis visszatérése a sportágba. Berzicza az első menetben nem okozott csalódást az érte szorítóknak, és egy fénykorát idéző mozdulattal vezetést szerzett Lőrincz ellen. Egy szenzációsan jó ütemű karberántás után derékra támadt és levitte Viktort a szőnyegre, megszerezve ezzel a vezetést. Ezúttal is az új szabályok érvényesültek, azaz akciópont esetén nincs lenti birkózás, hanem a 2 perc lejártáig állásból küzdenek a felek. Ez az újítás úgy tűnt, hogy nem kedvez a Kocsis Ferenc által felkészített Berziczának, hiszen a lelátón ülők közül többeknek már ekkor feltűnt, hogy Tamás kondícióbeli problémákkal küszködik. Mindenesetre a 6 év után visszatérő Berzicza győztes menettel tette emlékezetessé visszatérését a hazai birkózó életbe. A 2. menet nem hozott értékelhető akciót egyik versenyző részéről sem, ám ekkor már mindenki számára egyértelművé vált, hogy a nem túlzottan nagy iram ellenére Berzicza körül "elfogyott" a levegő. A lenti helyzet kivédekezésében nem volt nehéz dolga Lőrincznek, hiszen ellenfele olyannyira elkészült az erejével, hogy tulajdonképpen meg sem próbált akciót végrehajtani. Ezzel sokak szerint az egyetlen esélyét szalasztotta el a győzelem megszerzésére. A döntő menet első percében a ceglédi versenyző kiléptette nagynevű ellenfelét, és ezzel el is dőlt a mérkőzés. A hajdani klasszis már nem tudott megújulni, Lőrincz Viktor pedig magabiztosan megőrizte előnyét a 2. perc lejártáig. A közönség nagy tapssal jutalmazta mindkét versenyzőt. Jó volt látni Berzicza Tamást újra a szőnyegen. Az mindenképpen látszik, hogy birkózni nem felejtett el, és ha erőnlétben egy nagyot tud előrelépni, az őszi OB-n már komolyan kell vele számolni az érmek sorsát illetően.

A további három selejtező mérkőzésből a csepeli Balogh, valamint Dajka Zsolt és a fiatal Papp György jutott tovább: 4-0,2-0

A negyeddöntőben került sor a súlycsoport másik sláger mérkőzésére, a Bácsi-Antunovits párharcra. Az első menetben másfél perc és 0-0 után a kék mezes érdi birkózó ment alulra. A ferencvárosi fiú egy hátsó-alsó kiemeléssel megemelte, majd eldobta őt egy pontért. A szőnyegre érkezve a lendületet kihasználva Peti bebillentette és tusveszélyes helyzetbe kényszerítette Antunovicsot, összesen újabb 3 pontot szerezve ezzel. A 2. menetben Bácsi Péter tanúbizonyságát adta klasszisának oly módon, hogy tanítani való mozdulattal nyalábolta össze ellenfelét a derekánál fogva, majd innen egy csodálatos hátraesést indított. Antu remek érzékét dicséri, hogy a levegőben korrigálva el tudta azt érni, hogy a hasára érkezzen, így a bírók csak egy ponttal jutalmazhatták a gyönyörű mozdulatsort. A hátralévő időben Laci igyekezett akciót végrehajtani, de Bácsi ellen ez megoldhatatlan feladatnak bizonyult számára (is) ezen a napon. Sőt a végén még egy derékra támadásából is a ferencvárosi szerzett egy pontot, hiszen a támadást hárítandó ügyesen elvezette oldalra az érdi fiút, és egy mögé kerüléssel bebiztosította győzelmét.

A másik három negyeddöntőből a szigetvári Módos Csaba, Lőrincz Viktor és Dajka Zsolt jutott az elődöntőkbe: 0-1,1-0,2-0

Az elődöntők első mérkőzésén Bácsi magabiztosan győzte le a szigetvári Módos Csabát, majd következett a Lőrincz-Dajka ütközet. A találkozó első két menetében mindkét versenyző kivédekezte a lenti helyzetet, így következhetett a 3. menet. Állásból ebben az etapban sem sikerült pontot érő akciót végrehajtania egyik versenyzőnek sem. A korongfeldobás folytán Lőrincz Viktor lett a kedvezményezett, és ő egy 2 pontos felfordítás formájában élt is a lehetőséggel.

Ezután a vigaszági mérkőzések következtek, melynek során ismét szőnyegre lépett Berzicza Tamás is. Ellenfele a Csepeli BC versenyzője, Balogh László volt. Tamás 2 menetben legyőzte a csepeli birkózót, aki talán ott hibázott, hogy elfogadta a kapaszkodást és nem diktált iramot az egykori válogatott ellen. Berzicza ezzel jogot szerzett a bronzmérkőzésre az immáron ceglédi színekben versenyző Dajka Zsolt ellen: 0-1,1-0,0-1

Ezen a bronzmeccsen Tamás meglepően jól állt a lábán, és mindhárom menetet 0-0-ra hozta állásból. A mi igazán meglepő volt az az, hogy Berzicza mintha felvette volna a verseny ritmusát, és egyáltalán nem tűnt fáradnak a menetek végén. A döntő menetben a korong Berziczának kedvezett, Dajka ereszkedett le parterba. A sípszó után a Ceglédi VSE versenyzője kiült, és felállt a parterhelyzetből. Állásból aztán már egyik fél sem tudott újítani, így a kivédekezésért járó 1 ponttal Dajkáé lett a súlycsoport egyik bronzérme. A másikat az érdi Antunovits László nyakába akasztották, miután pontozással múlta felül a szigetvári Módost: 1-0,1-0

Az aranyért zajló csata első menetében állásból nem sikerült sem Bácsinak, sem Lőrincz Viktornak pontot szereznie. A kék mezes junior Európa-bajnok ment alulra, és a felnőtt Európa-bajnoki címmel rendelkező Bácsi volt a támadó fél. A sípszó után Lőrincz egy vetődéssel s folyamatos előre irányú mozgással pillanatok alatt a zónában termett, majd amikor Bácsi indította volna a felfordítást, kicsúszott az érvényes felületről. A bírók pontot ítéltek Bácsinak, míg Lőrinczet megintették. Ezzel Bácsi megnyerte az első menetet 1-0-ra. A második menetben mindkét birkózó aktív, akcióra törő birkózást mutatott be, amit még némi kakaskodással is megszíneztek a fiúk. Nézői szempontból remek menet volt, hiszen mindkét versenyző szinte minden mozdulatában benne volt a sikeres akció lehetősége. Ez végül a Ferencváros birkózójának sikerült oly módon, hogy a zónáig terelgette ellenfelét, majd egy derékra támadást indított, melyet Viktor csak az érvényes felületről kilépve tudott hárítani. Ezzel az 1 ponttal Bácsi megszerezte a győzelmet, de Lőrincznek sincs szégyenkezni valója. A birkózását látva a későbbiekben komoly vetélytársra lelhet benne a súlycsoport olimpiai ezüstérmese, Fodor Zoltán is.

84 kg VÉGEREDMÉNY:

1. BÁCSI PÉTER / Ferencvárosi TC

2. Lőrincz Viktor / Ceglédi VSE

3. Antunovits László / Érdi Spartacus

3. Dajka Zsolt / Ceglédi VSE

5. Módos Csaba / HŐSZIG-Isoteq Szigetvári BSE

5. Berzicza Tamás / Kertvárosi BSC

 

96 kg KOVÁCS GYULA EMLÉKÉRE:
Ebben a súlycsoportban is akadt hiányzó, hiszen Rizmajer György decemberben porccal operált térde még nem bírná el a versenyterhelést, ezért junior Európa-bajnokunk kihagyta a viadalt. A 8 fős mezőnyben így is maradt azonban több remek birkózó, akiktől várhattuk az izgalmas nagy csatákat. A sorsolás jóvoltából mindjárt az elején két izgalmas meccs is zajlott a negyeddöntők során. Az elsőt két ifjú titán, az ESMTK fiatalja, Mertse Ádám és a Dl-Zselic birkózója, Rajczi Gergő vívta. A két junior versenyző mérkőzésének a tétje nem volt más, mint a lehetőség megmérkőzni az elődöntőben Kiss Balázzsal, a súlycsoport 2009-es világbajnokával. Balu az első meccsén a kecskeméti Nagy Józsefet verte két menetben pontozással. A két fiatal párharcát izgalmas mérkőzésen, okos birkózással Mertse Ádám nyerte, s ezzel elődöntőbe jutott. Az "igazi" felnőttek az alsó ágon csaptak össze. Először a Vasas versenyzőjét, Kucsera Tibort győzte le az Eger-FTC birkózója, Majoros Ármin egy szintén jó iramú mérkőzésen: 0-1,1-0,1-0

Az utolsó negyeddöntőben az angyalföldi Varga Ádám és a ferencvárosi Németh Iván csapott össze. Igazi presztízscsata az övék, melyből hol az egyik, hol a másik versenyző jön ki győztesen. Azt azonban mindig biztosra vehetjük, hogy kettejük párharca rendkívüli izgalmakat hoz a birkózás szerelmeseinek. Ezúttal sem kellett csalódnunk, hiszen a mérkőzés a szokásos forgatókönyv szerint zajlott, azaz állásból nem láthattunk akciót egyik féltől sem. Az eddigi meccseiken is többnyire ez történt, ám lentről valamelyikük mindig meg tudta lepni a másikat egy-egy remekül kivitelezett akcióval. Nos, ebben szakítottak a hagyományokkal, hiszen ezúttal mindhárom menet a lenti helyzetet sikerrel kivédekező versenyző győzelmével zárult. Mivel a döntő menetben Vargának kellett alulra mennie, a fentiekből kiviláglik, hogy Németh Iván ezúttal vesztesen hagyta el a szőnyegen, mert két lehetőségéből egyiket sem tudta pontra váltani, köszönhetően Varga Ádám kiváló védekezésének. A mérkőzés után Németh sérülés miatt visszalépett a további küzdelmektől, így mindössze az 5. helyen zárt. Az elődöntőkben Kiss Balázs könnyedén verte a fiatal Mertsét, míg Varga Ádám nagy csatában győzte le pontozással Majorost. A bronzérmet a felső ágon a kecskeméti Nagy József szerezte meg, miután pontozással legyőzte Mertse Ádámot, az alsó ágon pedig az elődöntő vesztese, Majoros Ármin mérkőzés nélkül jutott a medáliához, hiszen Németh Iván visszalépett: 1-0,1-0

A súlycsoport döntőjét tehát a BVSC-DEGA versenyzője, a világbajnok Kiss Balázs és a Vasas birkózója, Varga Ádám vívhatta. Balu nem diktált öldöklő iramot, de erre nem is volt szükség, hiszen Varga kissé félszegen birkózott, nem igazán késztette nagy ellenállásra Balázst. A 0-0 után lentről a világbajnok Kiss könnyedén, 1 pontért megpörgette ellenfelét, és ezzel meg is nyerte az első menetet. A másodikban ott folytatták a versenyzők, ahol az első másfél perc után abbahagyták. Azaz tették a kart becsülettel, próbáltak pozícióelőnyt kiharcolni, de valós indítási kísérletet nem láthattunk egyik birkózótól sem. Varga talán túlságosan tisztelte ellenfelét, Kiss Balázs pedig szemmel láthatóan csak annyit volt hajlandó kiadni magából, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges. Az újabb 0-0 után Balázs ment alulra, és könnyedén kivédekezte Varga próbálkozásait. Ezzel ezt a menetet is hozta a minimális 1-0-ás különbséggel.

96 kg VÉGEREDMÉNY:

1. KISS BALÁZS / BVSC-DEGA

2. Varga Ádám / Vasas SC

3. Nagy József / Univer-KTE

3. Majoros Ármin / Eger-FTC

5. Mertse Ádám / ESMTK

5. Németh Iván / Ferencvárosi TC

 

120 kg KOZMA ISTVÁN EMLÉKÉRE:
A nehézsúlyba mindössze öten mérlegeltek. A negyedik olimpiájára készülő Deák-Bárdos Mihály nem vett részt a viadalon, így várható volt, hogy az aranyérem sorsa a körmérkőzés 3. fordulójában sorra kerülő Nunajev-Lám összecsapáson dől el. Így is történt: 0-1,1-0,3-0

A két óriás mérkőzésének első két menetében nem történt említésre méltó esemény, hacsak a lenti helyzet kivédekezését nem tekintjük annak. A 3. menetben Juszup nem akarta a sorsolásra bízni a dolgot és egy rendkívül agresszív derékra támadással ledöntötte Bálintot, majd azzal a lendülettel 2 pontért meg is pörgette a BVSC juniorját. Ezzel az akcióval el is dőlt a mérkőzés, és az aranyérem sorsa is egyben.

120 kg VÉGEREDMÉNY:

1. NUNAJEV JUSZUP / Vasas SC

2. Lám Bálint / BVSC-DEGA

3. Fodor Péter / Vasas SC

4. Guti Zoltán / Abonyi BC

 

CSAPATVERSENY Id. BALÁZS JÁNOS ÉS JURIDA KÁROLY EMLÉKÉRE

1. FERENCVÁROSI TC 15,5

2. Ceglédi VSE 14

3. BVSC-DEGA 12

4. Vasas SC 11

5. H-I Szigetvári BSE 5 ponttal

 

Az összeállítást készítette: Meleg Gábor

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó