2012.01.14. Szabadfogású Utánpótlás Csapatbajnokság
  2012.01.14. Szabadfogású Utánpótlás Csapatbajnokság

Szabadfogású Utánpótlás Csapatbajnokság, 2012

Bajnok a Vasas!

Szombaton lezajlott az idei év első versenye, mely a szabadfogású utánpótlás csapatbajnoksága volt. És mindjárt az elején meg kell dicsérni a szakmai bizottság munkáját, mivel egy pici változtatással - miszerint nem egy időben van a kötött és szabadfogású csapatbajnokság - egy csapásra kiemelkedő és színvonalas, valamint létszámban is kimagasló mezőny gyűlt össze Nagysápon.
A versenyre 17 csapat nevezett és a csapatok többsége kifejezetten erős összeállításban lépett szőnyegre.

A verseny elején megjósolhatatlan volt a végső sorrend, hiszen igen izgalmas, fordulatos és igazi csapatbajnoki hangulatot teremtő mérkőzéseket vívtak a csapatok. A dorogi legények a kötöttfogású szakágra szakosodtak, ennek ellenére szabadfogásban is nagyon otthonosan mozogtak a szőnyegen, és ha a dorogiak is egy-két komoly vendégjátékost foglalkoztatnak, akkor maximális esélyük lett volna a végső győzelemre is.

Csak dicséret illeti a fiúkat, jól birkóztak, és egyetlenegy mérkőzésen múlt, hogy a csapat csoportelsőként továbblépjen az éremért folyó küzdelmekre, de mivel most a szerencse nem állt a dorogiak mellé, így az 5-8. helyért birkózhattak tovább, ahol végeredményben megszerezték az 5. helyet. Végül megérdemelten a VASAS SC lett a bajnokcsapat, az ESMTK és a Kaposvár gárdáját megelőzve a dobogón.

Gratulálunk az Illés Gergő és Bódi Jenő edzők által dirigált csapat győzelméhez!


 

"A" csoport

Hőszig-Isotech Szigetvári BSE, CSABI, Dunaferr, Nagyszénás, KASI

Az ötcsapatos csoportba került tehát a címvédő KASI csapata, valamint a nemrégiben Deme János vezetésével alakult, Orosházához közeli nagyszénási egyesület birkózói is itt mutathatták meg tudásukat. Előzetesen a tavalyi bajnok sima csoportgyőzelme volt kalkulálható, ehhez képest a CSABI fiataljait mindössze 4 ponttal győzték le úgy, hogy a 9 mérkőzésből 5-ben is a fővárosi birkózó kezét emelte a bíró a magasba. Ám míg a kaposváriak rendre tussal kerekedtek felül a fővárosi riválison, a csepeli győzelmek "csak" pontozásosak voltak, így az összpontszámot tekintve a somogyiak lettek a csapattalálkozó győztesei. A másik érdekesség, hogy döntetlen eredmény csak e csoport küzdelmeiben született, mégpedig kettő is.

Szigetvár-CSABI  9-23                              

Dunaferr-Nagyszénás 22-14

KASI-Szigetvár 31-4 

CSABI-Dunaferr 24-12

Nagyszénás-Szigetvár 16-16

KASI-CSABI 20-16 

Dunaferr-Szigetvár 14-14

Nagyszénás -KASI 4-31

CSABI-Nagyszénás 28-8

Dunaferr-KASI 5-30

Végeredmény: 1. KASI 8 pont, 2. CSABI 6 pont, 3. Dunaferr 3 pont, 4. Szigetvár 2 pont, 5. Nagyszénás 1 pont

 

"B" csoport

Túrkeve, Diósgyőr, Vasas, Tatabánya

A tavalyi ezüstérmes angyalföldiek magabiztosan utasították maguk mögé csoportbéli riválisaikat. Egyedül a jó erőkből álló (Gyurits, Bacsó, Török, Daher), ám meglehetősen foghíjas diósgyőriekkel vívtak szorosabb küzdelmet, de a minden súlycsoportban versenyzőt állítani képes Vasas 10 ponttal jobbnak bizonyult a borsodi csapatnál is. A győzelemhez kellett a fiatal Gerencsér Barnabás meglepetésszámba menő sikere is a kadet VB ezüstérmes Daher Michel ellen. A verseny egyik legjobb összecsapásán a fővárosiak tehetsége 3 menetben diadalmaskodott.

A mérkőzés legérdekesebb párosítása a tavaly még 69 kg-os Szabó Dánielé és az egriektől kölcsönvett Török Zsolté volt a 100 kg-ban. Az első menetet meglepetésre Szabó nyerte, ám a másodikban kidomborodott a testsúlybeli és fizikális fölény, és Török – a kadet VB ezüstérmese – két vállra fektette ellenfelét.

A csoport egyik csapata kapcsán szólnunk kell még egy sajnálatos dologról is. Sokakban megütközést keltett, hogy a Túrkeve birkózói(?) közül többen is a csarnok előtt kialakított dohányzó helyen cigarettáztak. Tették mindezt birkózócipőben és mezben, mialatt odabent zajlott a verseny. Nem áll szándékunkban megbántani a túrkeveiek mesterét, de mindenképpen elgondolkodtatónak tartjuk, hogy a megszerezhető rangsorpontok hajszolása megéri-e azt a nimbuszveszteséget, melyet versenyzői okoztak ezen cselekedetükkel klubjuk és a sportág számára?  

Túrkeve-Diósgyőr 13-24

Vasas-Tatabánya 32-4

Túrkeve-Vasas 4-32

Diósgyőr-Tatabánya 19-12

Túrkeve-Tatabánya 12-20

Diósgyőr-Vasas 12-22

Végeredmény: 1. Vasas 6 pont, 2. DBC 4 pont, 3. Tatabánya 2 pont, 4. Túrkeve 0 pont

 

"C" csoport 

Sziget SC, HVSE, Érd, Univer-KTE

A csoport kiemeltje, a tavalyi bronzérmes Sziget SC nem lehetett biztos a továbbjutásában, hisz a nevek alapján a Haladás és a Kecskemét is hasonló erősségű csapatnak volt mondható. Hogy ez mennyire igaz, azt rögtön az első mérkőzés igazolta, hisz a szombathelyiek szoros csatában 4 pontnyi különbséggel legyőzték a szigetszentmiklósiakat. A 2. fordulóban pedig az Univer-KTE birkózói 6 ponttal bizonyultak jobbnak a Haladásnál, melyhez nagyban hozzájárult a Kalocsáról kölcsönvett Bagó Tibor tusgyőzelme a szombathelyi Szabó Szilárd ellen, aki az egész verseny alatt meglepően indiszponáltan birkózott.  Az utolsó körben aztán Tihanics Tibor tanítványai szintén 6 ponttal felülmúlták a Sziget SC-t is, biztosítva ezzel helyüket a legjobb 4 között. A vélhetően csak a megszerezhető rangsorpontok érdekében elinduló érdieknek mindössze epizódszerep jutott ezen a versenyen.

Sziget SC-HVSE 13-17

Érd-Univer-KTE 6-28

Sziget SC-Érd 28-8

HVSE-Univer-KTE 15-21 

Sziget SC-Univer-KTE 15-21

HVSE-Érd 21-11 

Végeredmény: 1. Univer-KTE 6 pont, 2. HVSE 4 pont, 3. Sziget SC 2 pont, 4. Érd 0 pont

 

"D" csoport

ESMTK, Orosháza, Dorog, Vác

A sorsolás után sokan csak "halálcsoport"-ként emlegették a "D" jelű kvartettet, hiszen a kiemelt Orosháza mellé került a rendkívül erősnek mondható (bár elsősorban kötöttfogású) házigazda Dorog, valamint a válogatottak egész sorát (Andrási, Balatoni, Losonczi, Fék, Kottes, Mertse) felvonultató ESMTK is. És ne feledkezzünk meg a Dencsik István által vezetett váciakról sem, akik ha nem ebbe a négyesbe kerülnek, vélhetően előkelőbb helyen végeztek volna a bajnokságon. A mérkőzések remek küzdelmeket hoztak, a csapatok tagjai és szurkolói pedig igazi CSB-hangulatot teremtettek. A csatározásokból végül az ESMTK csapata került ki győztesen, sorrendben megelőzve a dorogi, az orosházi és a váci együttest.

ESMTK-Orosháza 21-13

Dorog-Vác 24-10

ESMTK-Dorog 20-14

Orosháza-Vác 20-15

ESMTK-Vác 21-15

Orosháza-Dorog 8-26

Végeredmény: 1. ESMTK 6 pont, 2. Dorog 4 pont, 3. Orosháza 2 pont, 4. Vác 0 pont

A csoportküzdelmek után az első helyezettek küzdhettek tovább az érmekért, a másodikok pedig az 5-8. helyért mérkőztek meg egymással körmérkőzéses formában.

AZ 5-8. helyért való körmérkőzés első fordulójában a legerősebbnek gondolt dorogiak kissé felforgatták a csapatukat, így 2 pontos vereséget szenvedtek a Haladástól, míg a diósgyőriek 7 ponttal verték a CSABI gárdáját.

CSABI-Diósgyőr 12-19

HVSE-Dorog 19-17

A második fordulóban a Szombathelyi Haladás vereséget szenvedett a CSABI-tól, Lévai Zoltán tanítványai pedig legyőzték a borsodi csapatot. Mindkét mérkőzés szoros, kiélezett csata volt.

CSABI-HVSE 20-16

Diósgyőr-Dorog 15-20

A záró fordulóra a CSABI nehézsúlyú versenyzője, Supka Tamás megsérült, így a csepeliek valós győzelmi remények nélkül léptek szőnyegre. Mestereik, Hajdu Imre és Gulyás Zoltán erősen tartalékos csapatot állítottak össze, lehetőséget adva ezúttal a csapat kiegészítő embereinek is. Ennek aztán súlyos vereség lett a vége, amint az előzetesen is kalkulálható volt. Győzelmével a Dorog megszerezte az 5. helyet a bajnokságon. A csoport utolsó találkozóját a DBC és a HVSE csapatai vívták. A mérkőzés - és a 6. hely sorsa - csak a legutolsó, nehézsúlyú összecsapáson dőlt el, ahol is Bacsó Alex tussal verte Kiss Mátét, győzelemhez juttatva ezzel csapatát.

CSABI-Dorog 7-28

Diósgyőr-HVSE 15-12

Az érmekért zajló küzdelmek két, tulajdonképpen sima mérkőzéssel kezdődtek. A Vasas és az ESMTK egyaránt magabiztos győzelmet aratott a KASI illetve az Univer-KTE gárdája ellen.

KASI-Vasas 10-21

Univer-KTE-ESMTK 12-25

Az érmek színét döntően meghatározó mérkőzések a második fordulóban vártak a csapatokra. A KASI az Univer-KTE csapatával küzdött a bronzéremért. A néhány vitával tarkított mérkőzésen végül a kaposváriak 7 pont különbséggel diadalmaskodtak. Az aranyéremről döntő összecsapás óriási hangzavarban, remek hangulatban zajlott. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám végül a Vasas bizonyult jobbnak és ötpontos győzelmük elérhető közelségbe hozta számukra a bajnoki címet.

KASI-Univer-KTE 21-14

Vasas-ESMTK 20-15

A befejező fordulóra gyakorlatilag már minden lényegi kérdés eldőlt. Ennek megfelelően mindkét mérkőzés viszonylag nagy különbségű végeredménnyel zárult.

KASI-ESMTK 9-23

Vasas-Univer-KTE 30-4

 

A 2012. ÉVI SZABADFOGÁSÚ UTÁNPÓTLÁS CSAPATBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE:

 1. VASAS SC

2. ESMTK

3. KAPOSVÁRI SPORTISKOLA

 4. UNIVER-KTE

 5. DOROGI NC

 6. DIÓSGYŐRI BC

 7. CSABI

 8. HALADÁS VSE

 9. DUNAFERR

10.SZIGET SC

11.OROSHÁZI SPARTACUS

12.TATABÁNYAI SC

13.HŐSZIG-ISOTEQ SZIGETVÁRI BSE

14.NAGYSZÉNÁS

15.VÁCI FORMA

16.TÚRKEVEI VSE

17.ÉRDI SPARTACUS

forrás: http://birkozoliga.digitline.hu/ 

 

    2019. július 22. Magdolna

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó