2011.év a Bajnoka a Dorog
  2011.év a Bajnoka a Dorog
BÜSZKESÉGEK :
A 13 ezer lakosú városnak van a legjobb birkózó csapata az Országban

BIRKÓZÁS TRÓNJÁT DOROG FOGLALATA EL

A klub hetvenegy éves fennállásának eddigi legnagyobb sikerét aratták a dorogi birkózók idén, amit Hegedűs Csaba elnök is elismert egy kitüntető címmel, Dorognak a „Birkózás Városa” címet adományozta a Magyar Birkózó Szövetség nevében...

Ifjabb Lévai Zoltán már két bajnoki címmel is büszkélkedhet. Emellett Európa-bajnokságon és világbajnokságon is felállhatott már a dobogóraA napokban összesítették az országban működő birkózó szakosztályok eredményeit a tízévesektől kezdve veteránokig, a nemzeti bajnokságtól a diákolimpiákig és a korosztályos valamint felnőtt világversenyekig.

A szép eredményből oroszlánrészt a Lévai Zoltán és az által edzett serdülő korosztály, azaz az 1996-os születésűek érdemeltek ki. Nagy munkája van benne Knyaskó Máté edzőnek is. Sokan tesznek azért, hogy akadálytalanul folyhasson a munka. A Dorogi Nehézatlétikai Club a modern európai gondolkodást magába szívva regionálisan működik és értékes nevelő munkájuk kiterjed a tokodi-, esztergomi-, táti- és a nagysápi kihelyezett szakosztályaikra is. Cserében az említett települések önkormányzatai is támogatják a birkózást és az egyesületet. Ezen példaértékű kistérségi összefogásnak köszönhető, hogy ez a csoda megszületett és sporttörténelmi jelentőségű győzelmet arathattak a birkózók. A dorogi önkormányzattól a volt Dózsa iskola tornatermét kapta meg a szakosztály, melyet lassacskán igyekeznek felújítani. Sok egykori birkózó anyagilag is hozzájárul a zökkenőmentes munkához. Az alelnök szerint az abszolút elsőséget megszerezni sem volt könnyű, de majd megtartani iszonyú nehéz lesz.

 

Akár példaképek is lehetnek:
2 legeredményesebb versenyző nem „csak eredményeivel”, tehetségével, de példaértékű magaviseletükkel és a tanulásban nyújtott remek teljesítményükkel is élen járnak: ifjabb Lévai Zoltán, aki EB és VB bronzérmes kadetban, ezek mellett még két magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet 2011-ben. A másik csillag Torba Erik, aki két magyar bajnokságot nyert idén és a VB-n 7.helyet ért el.


Torba Erik magyar bajnok

 

 

 

Tehát van kire felnézniük a még fiatalabbaknak…Az elért pontszám alapján az élen végeztek a dorogiak, megelőzve az egyik legmotiváltabb ellenfét, az évek óta bajnoki címre törő Vasas csapatát. Így már kijelenthetjük, hogy birkózásban Dorog a legjobb. Indokolt is az öröm a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózó szakosztálya háza táján, mert ilyen nagy sikert még nem értek el a 71 év alatt. Az eddigi legjobb eredmény körülbelül húsz éve egy hetedik helyezés volt. Magyarországon jelenleg 140 egyesület van, és közülük olyan neveket utasítottak maguk mögé, mint a második helyezett Vasas, a harmadik helyezett Orosháza, a hatodik a Ferencváros, vagy a még hátrébb végző Újpest csapata.


Voltak már dorogi birkózó bajnokok a 30-as évektől kezdve és ez a győzelem nélkülük talán nem is jött volna össze. Az irántuk érzett tiszteletből érdemes a nevüket felidézni: Beke Imre, Próka István, Laczkó Tibor, Molnár Kálmán, Hasenfranz Attila, Fekete Zoltán, Kismóni János, Bacsa Péter, Rajos Csaba, Rajos István, Dr. Kövecs Károly, Puksa Ferenc, Micskei László és Dr. Farnady Péter és Aubéli Ottó. Ők jelentik a mostani eredmény sportelőzményét. A 2011-es bajnoki címet szerző versenyzők között több „húzónév” van, akik 2011-ben Diákolimpiai vagy (és) Magyar-bajnoki címet nyert: Lévai Zoltán, Jäger Szimonetta, Szakolczi Zoltán, Rajos Csaba, Torba Erik, Szentes Kristóf, Szekér Szimonetta, Vitek Adrienn, Putnoki Zsolt, Gyarmathy Kata, Szekér Cintia, Hódi Erik, Vitek Kálmán, Ribym Maxim, Vitek Dárius, Molnár Enikő, Lévai Tamás.

Nemcsak előélete volt, hanem utóélete is lesz ennek a nagyszerű sikernek. Jövő márciusban, európa egyik legszínvonalasabb versenyének ad otthont a város, 20-25 ország kadet birkózói mérik össze erejüket és egy hetet edzőtáboroznak Dorogon.

Minden érintett arra törekszik, hogy a fenti címre továbbra is méltó legyen Dorog városa, a birkózás városa, ahol most már közügy ez a szép sportág.

 

nagy sikert méltó képen szeretnék megünnepelni a birkózók, ezért nagyszabású birkózóbált szerveznek február 18-ára a dorogi kultúrházban (MUKI) és reményeik szerint a régi birkózók (papák, apák és a fiatalabb korosztály) is eljönnek párjukkal, hogy együtt elevenítsék fel a múlt sztorijait, a jelen sikereit és a jövő terveit. Dorogon és környékén a birkózás közügy, itt azok akik valaha jártak edzésre egy csapásra beleszerelmesedtek a sportágba és egy nagy családot alkotnak. A jelen vezetés ennek az igénynek szeretne eleget tenni és az ünnepi rendezvényen megjutalmazzák a siker kovácsait és egy kiállítással is kedveskednek a vendégeknek, ahol képek, cikkek relikviák mutatják be a dorogi birkózókat, birkózást „őskortól a napjainkig.
 

 

                  

    2019. július 24. Kinga, Kincső

Info Birkózóinknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció | Új jelszó